Hoe lost Rita de files op in 2008?

In het laatste dinsdagprofiel van dit jaar (nu op maandag) een vooruitblik op 2008. Gezonder? Nee, gezonder worden we niet....

In 2008 treden de rivieren buiten hun oevers. Er komt een Elfstedentocht. IJs en water. Exponenten van het klimaat en van het milieu en daarmee zijn we thuis in 2008. We hangen nog net niet uren boven Google Earth om te zien hoe snel de ijskap op de Noordpool smelt, maar we zijn ons bewust van ontbossing, verwoestijning en CO2-uitstoot. Interessant.

In 2007 was niets ons te dol om opgespaard en ingezameld geld om te zetten in goede doelen. We raakten verzot op sponsortochten in oude barrels naar vreemde oorden, oom en tante die een ziekenhuis in Malawi bouwden of dj’s die zich afzonderden voor het goede doel. In 2008 wordt het klimaat ons goede doel. We planten bomen, geven geld voor weer nieuwe waterputten of opslagplaatsen voor schone energie en actie, actie, actie.

Het goede doel kruipt in onszelf. Ontroerd raken we over onze eigen goedertierenheid. We trekken dikke truien aan, komen om in de kaarsen en spaarlampen, doen vaker een lamp uit en sneller de gordijnen dicht. We laten iets vaker de auto staan, eten minder vlees en compenseren per vliegreis onze persoonlijke CO2-uitstoot. We planten bomen, waar ook ter wereld.

Maar wie denkt dat 2008 de definitieve doorbraak geeft van de milieuvriendelijke auto heeft het mis. Het autohart klopt net iets sneller voor nostalgie: de nieuwe Fiat 500. Hij lijkt op het oude koekblikje van toen, maar rijdt harder dan zestig, haalt vijf sterren in een crashtest, heeft de motor voorin en kan vier personen vervoeren.

Het klimaat verdwijnt zelfs eventjes helemaal naar de achtergrond als boze automobilisten in Den Haag verhaal gaan halen omdat ze de files, de hogere benzineprijs en de groene tax zat zijn. Of wat te denken van de terugkeer van steenkool, de meest vervuilende brandstof? Lees advertenties van Nuon. We zien geen beroete kompels, maar een onschuldig kind met een schoon brok steenkool in de hand. We vangen de CO2 af en slaan die op, wat staat de heropening van de Limburgse kolenmijnen nog in de weg? Werkgelegenheid voor de vergrijsde provincie, liever gezegd voor Polen, Bulgaren en Roemenen. We willen hen niet, maar we kunnen niet zonder hen.

De Chinezen delven fanatiek in eigen land en dat levert kapitalen op. Hun kapitaal en opmars in de wereld is indrukwekkend en leidt in Europa zelfs tot een kopersstaking: buy European. Intussen zet de uitverkoop van Nederlandse bedrijven onverminderd door. Ping An, de Chinese levensverzekeraar die net een belang verwierf in bank-verzekeraar Fortis, heeft vele broertjes en zusjes. ING en Aegon krijgen Chinese aandeelhouders die in ruil voor hun kapitaal commissarissen willen leveren.

We zijn maar wat blij met het Chinese geld, omdat de steeds manifestere kredietcrisis veel financiële instellingen in het nauw drijft. De Chinezen stoppen hun miljarden ook in aandelen Shell en Unilever, maar de werkelijk agressieve aandeelhouders komen uit de Verenigde Staten. Ze proberen Philips pootje te lichten, maar ze krijgen geen poot aan de grond omdat de andere aandeelhouders tevreden zijn over de koers van Philips-topman Kleisterlee. KPN redt het niet. De overname door Deutsche Telekom gaat door. Ahold, het oer-Hollandse familiebedrijf met wortels in Zaandam, wordt voortaan vanuit Zweden bestuurd.

China wappert niet alleen met geld maar ook met medailles. Let op, het gastland voor de Olympische Spelen gaat een recordaantal plakken in de wacht slepen. Hollands glorie moet een beetje inleveren. Na 22 medailles in Athene (2004) en 25 in Sydney (2000) staat er in Peking 20 keer een landgenoot op het ereschavot. Theo Bos, Anky van Grunsven, Marleen Veldhuis, Rutger Smith, Marianne Vos, Guillaume Elmont én de springruiters worden olympisch kampioen. Miraculeus genoeg gaat ook Pieter van den Hoogenband op het koningsnummer voor de derde achtereenvolgende keer Olympisch goud halen. Nooit eerder vertoond.

En de wielrenners, is er nog iets van hen over in 2008? Jawel, het wordt een historisch seizoen. Hoe lang is het niet geleden dat het in de Tour de France niet over doping ging? Dat gebeurt in 2008. Thomas Dekker eist eerst de gele trui op, maar hij moet genoegen nemen met het wit van de beste jongere.

Wees niet bang, aan oranjegekte zal het ons in 2008 niet ontbreken. Of we het nou willen of niet, Nederland wordt in juni ondergedompeld: Aanvalluh!

Na een dramatische oefencampagne leidt Marco van Basten het Nederlands elftal in Zwitserland en Oostenrijk onverwacht soepel naar de halve finale van Euro 2008, ondanks een paar kleine relletjes met Seedorf en Van Nistelrooij in het middelpunt. De tv-analitici doen er bewonderend het zwijgen toe en in de peilingen van Maurice de Hond wint Van Basten dagelijks aan populariteit.

Van een tocht door de grachten komt het ditmaal niet door een nipte nederlaag in de halve finale tegen Italië. Eerder was al bekend geworden dat Van Basten na het EK in dienst treedt van Ajax, ondanks de belangstelling van diverse buitenlandse clubs (Bayern München, AC Milan, Tottenham Hotspur). De KNVB benoemt Bert van Marwijk tot opvolger van Van Basten en PSV wordt weer gewoon landskampioen. Jammer voor al die Rotterdammers die hadden gehoopt het eeuwfeest van hun Feyenoord op de Coolsingel te kunnen vieren.

Natuurlijk zullen we op alle tribunes juichende bewindslieden zien, maar echt blij, nee, de tegenvallende economie is een recept voor ellende. Het kabinet moet de duimschroeven aandraaien. De spending departments (Vogelaar, Plasterk) komen onder druk te staan. Het zou helpen als ze samen een tof stel waren, maar ze vinden elkaar enorme eikels.

De vrijdag voor Kerstmis treffen alle ministers van het kabinet elkaar voor een diner bij kaarslicht. Uitermate gezellig, romantisch zelfs, met partners. Maar als het op zaken doen aankomt: ho maar. Ze gunnen elkaar weinig tot niks, de ministers, ze nemen elkaar te vaak de maat. Chemie, of noem het liefde, ontbreekt. B & B: Balkenende en Bos – de eerste omringt zich met hulptroepen en zwijmelt bij zijn vorige kabinetten, de tweede worstelt zichtbaar met de combinatie van functies en voelt de hete adem van links in zijn nek.

Gelukkig voor de regeringspartijen: de oppositie is er ook niet klaar voor. 2008 moet het jaar worden van het Kamerlid Rita of liever gezegd van de TONnies. Hoe lost Rita de files op? Het is koffiedik kijken. Voor haar. Collega Geert Wilders levert zijn langbevreesde maar Disney-achtige film over de Koran, die de Arabische wereld doet oproepen Nederlandse producten te boycotten.

Rommelen doet het in de SP, omdat het prominente lid Harry van Bommel zich afsplitst. Hij wordt gejonast en partijgenoten dreigen hem voor grap met een kuisheidsgordel in de Maas te gooien. Marijnissen en zijn runner up waren nooit goede vrienden en Van Bommel vindt dat de functies van voorzitter en partijleider nu eindelijk eens uit elkaar getrokken moeten worden.

De stemming in Nederland wordt er niet beter op door onze verrichtingen in Uruzgan. Als de sneeuw weg is en in maart het groen op het veld terugkeert, openen de Taliban hun lenteoffensief. Ze opereren professioneler dan ooit. Ze krijgen hulp van buitenlandse strijders, ze beschikken over zwaardere wapens, mortieren en betere procedures. Rijden Nederlandse militairen een heuvel op, dan aarzelen ze niet, maar gooien, hup, een granaat. Er vallen meer doden en met de opbouw wordt het nog niet veel.

Fidel Castro, Robert Mugabe, kolonel Kadhaffi. Zij zijn de beroemde doden van 2008. Hillary (Clinton for Hillary) wint de verkiezingen in de Verenigde Staten van de republikein Rudy Giuliani. De machtigste regering van de wereld krijgt voor het eerst een vrouw, wier likeability onderwerp van gesprek blijft. De ontwikkelingen in Irak helpen haar niet. De komende maanden vertrekken weliswaar veel Amerikanen, maar het geweld stopt ironisch genoeg niet omdat de etnische scheiding tussen de verschillende bevolkingsgroepen nog niet is voltooid.

In Spanje wint José Zapatero geheel op eigen kracht. Hij heeft het land in vier jaar gemoderniseerd en afgeholpen van het trauma over de terroristische aanslagen. Bij de parlementsverkiezingen in Iran winnen de hervormingsgezinden en dat zijn de tegenstanders van Ahmedinejad. En Pakistan, ach arm Pakistan, maar ook Benazir Bhutto zou als premier Bin Laden niet hebben opgepakt.

Er komt geen akkoord tussen de Palestijnen en Israël, ook al betrekken de Palestijnen weer een kantoor in Oost-Jeruzalem. De partijen blijven praten, onder supervisie van de rest van de wereld. De Arabische wereld oefent stevige druk uit op de Palestijnen, omdat ze af willen van het conflict en alle aandacht nodig hebben voor Iran.

De Belgen gaan inburgeren bij elkaar! De Walen op cursus Nederlandse taal, de Vlamingen op Franse les, nu koning Albert heeft gezegd dat beheersing van de taal onontbeerlijk is voor een goede inburgering. Aan interim-premier Guy Verhofstadt ligt het niet. Hij blijft zelfs nog even, want wie denkt dat er in 2008 een regering komt, is te optimistisch.

Terug naar eigen land, waar behalve automobilisten ook leerkrachten (meer geld, minder werkdruk) en scholieren (tegen ophokuren) de straat opgaan. De scholenstaking loopt uit de hand. Na de zomer zien we allemaal ineens dat er echt een lerarentekort is: vaker onbevoegden voor nog grotere klassen.

De Onderwijsinspectie oordeelt positief over de As Siddieq-school, die in 2007 alle leerlingen van de verboden SIBA-scholen opnam. Tandenknarsend ziet staatssecretaris Sharon Dijksma hoe de islamitische school blijft groeien. Ze loodst een wet door het parlement om rechtstreeks te kunnen ingrijpen.

Hoe gaat het met de Zuiderzeelijn? Die komt er toch niet? Nee, maar met hulp van de Duitse steden Bremen en Hamburg en de deelstaat Niedersachsen komt er een betere spoorverbinding tussen Groningen en Duitsland – en uiteindelijk Scandinavië. Een eiland aanleggen voor de Noordzeekust is niet te betalen. Profijtelijk is wel de aanleg van een tweede nationale luchthaven in de Noordzee, dus richten alle ogen zich weer op dat plan. Omdat landaanwinning of juist land teruggeven aan water hot is, komt de discussie over inpoldering van de Markerwaard weer helemaal op. Het Markermeer is dood water, erkennen biologen.

De pleuris breekt uit als de Raad van State in september een stokje steekt voor aanleg van de Tweede Maasvlakte. Ook minister Camiel Eurlings jubelt te vroeg als hij denkt dat de verbreding van de A4 bij Leiderdorp eindelijk kan doorgaan. Milieudefensie vindt een nieuw foutje en Brussel en het Europese Hof stellen de milieuclub wederom in het gelijk. Het verleggen van de A2 bij Leidsche Rijn loopt vertraging op: de rugstreeppad heeft er zijn broedgebied.

Precies een jaar na de feestelijke openstelling rijdt op 16 juni 2008 het eerste serieuze vrachttransport over de Betuwelijn. Wegens een technische storing in het spanningsnet komt het transport ter hoogte van Geldermalsen tot stilstand. In de al jarenlang ongebruikte Groene Harttunnel van de HSL (750 miljoen euro) groeit een zeldzame varensoort en dus eist de milieubeweging een treinverbod.

En Willem Holleeder, hoe vergaat het ’s lands beroemdste crimineel in 2008? Zien we hem terug? Ja, er komt een grote rechtszaak over diverse liquidaties en hij is in beeld als mogelijke opdrachtgever. Kroongetuige Peter La S., een zelfverklaarde huurmoordenaar, wijst de verdachten aan. Veel slachtoffers (Van der Bijl, Houtman, Endstra) spraken met de politie over problemen die ze hadden met De Neus. Om hun hachie te redden, melden zich steeds meer kroongetuigen bij justitie.

We houden er in elk geval fantastische tv-series aan over. De val van RTL-baas Fons van Westerloo en zijn compaan Bart in ’t Hout doet daaraan niks af. Van Westerloo heeft een fors probleem, nu het door RTL overgenomen Talpa geen nieuwe kijkcijferkanonnen oplevert en de opbrengst van het voetbal in geen verhouding staat tot de aankoopsom. Intussen is de publieke omroep ook nog eens mega gaan scoren. Pech voor de voetballiefhebber: het live-eredivisievoetbal verdwijnt tegen betaling achter de decoder.

Gezonder? Nee, we worden niet gezonder, maar we letten wel beter op. De Raad voor de Volksgezondheid mag sputteren wat hij wil, wij trekken ons er niets van aan. We geven ons over aan zelftests. Klap op de vuurpijl is de full body scan, onze persoonlijke APK-keuring. We gaan er plat voor.

En het mag raar lopen als we dat niet willen weten via praatprogramma of site: ‘Hoe ik m’n eigen tumor ontdekte.’ We blijven bloggen, maar we lezen geen andere bloggers want dat is te suf voor woorden. Wie een fijn beltegoed heeft twittert of micro-blogt. Pubers sms-en en hyven. Wie ouder is, mailt. Niks nieuws onder de zon. Want ook al beleeft het luisterboek een echte opmars, we blijven lezen. Geen ego-glossies meer, ook een van de vier gratis kranten sneuvelt, maar wel boeken. En, gelukkig, de Volkskrant, al is het iets vaker online.

Meer goed nieuws? Hind wint het Songfestival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden