Column

'Hoe lang wil Leers nog tussen hoop en vrees leven?'

Columniste Ferdows Kazemi betreurt de handelswijze van de politiek jegens die asielzoekers in Ter Apel, ongeacht of die juridisch wel of niet gegrond is. Hoe diep kan de politiek in dit land nog zinken? 'Hoe lang wil Leers nog tussen hoop en vrees leven?'

De politie ontruimt het tentenkamp in Ter Apel.Beeld anp

Ik hoorde een fragment van het interview met huisarts Elke Bonsen die vertelde zich te schamen om Nederlander te zijn, omdat ze teleurgesteld is in de manier waarop de politiek zieke, uitgeproduceerde asielzoekers in Ter Apel behandeld heeft.

Trots
Waar een huisarts in Ter Apel zich schaamt Nederlander te zijn, ben ik trots dat ik dat wel ben. Trots, omdat ik bij de groep Nederlanders mag horen die zich distantieert van degenen die het gemunt hebben op alle deugden die van dit land een leefbaar en prettig land gemaakt hebben. Trots, omdat waar sommige politici zich laten meeslepen door de waan van de dag, onze medici en andere hulpverleners zich daartegen afzetten, vanuit het besef dat ze de eed afgelegd hebben om iedereen te helpen die behoefte heeft aan medische zorg. Trots, omdat in dit land de verontwaardigde stem van een huisarts over gewetenloze politici, die haar hinderen om haar beroep naar behoren uit te oefenen, via de media het volk bereikt.

Trots, omdat politici afgestraft worden door de kiezers wegens hun opportunistische daden die het land naar een moreel faillissement leiden. Trots, omdat een heel groot deel van de bevolking in dit land de Marxistische theorie dat de economie de moeder van de moraal is, ongegrond verklaard heeft door in deze diepe economische crisis zich te blijven afzetten tegen intolerantie, hebzucht, kortzichtigheid en wreedheid.

Vrees
Op zijn zachtst gezegd betreur ik de handelswijze van de politiek jegens die asielzoekers, ongeacht of die juridisch wel of niet gegrond is. Hoe diep kan de politiek in dit land nog zinken? Hoe lang wil Leers nog tussen hoop en vrees leven? Aan de ene kant 'valt hem de ontwikkeling lastig' en aan de andere kant heeft hij de moed niet om toe te geven dat het stop zetten van de behandeling van ernstig zieken, onmenselijk is. Het doet er niet toe of die mensen recht hebben op asiel in dit land of niet. Het doet er niet toe of wij samen met Amerikanen juist gehandeld hebben door van hun land een puinhoop te maken en vervolgens 'bekijk het maar' tegen hen te zeggen.

Word wakker minister Leers, het gaat hier het om een humanitaire kwestie. Een kwestie waar uw partij de mond vol van heeft. Het is een heel simpel basisprincipe waar het christendom op gebaseerd zou zijn. En dat is naastenliefde en zorg voor de zorgbehoevende. U moet blij zijn dat uw partij niet actief aan evangeliseren doet, anders zou het christendom met deze reputatie uitsterven. Dan zou ook niemand meer trots kunnen zijn op de joods- christelijke tradities in Nederland. En dat zou een ramp zijn voor uw naasten in de politiek, die u en de uwen tot het verrichten van dergelijke onmenselijke acties in Nederland aangezet hebben.

Wellicht stelt u die andere interpretatie van joods- christelijke traditie op prijs. Een geschiedenis vol onderdrukking, achtervolging, dood, marteling, heksenjacht, brandstapels etc. Maar dat kan ik me niet voorstellen. Wij hebben met zijn allen de beschaving meegemaakt en die geschiedenis met afschuw achter ons gelaten. Het is nu aan u om gehoor te geven aan de omroep van huisartsen die graag hun patiënten van het tentenkamp in Ter Apel willen traceren en behandelen, of deze naast u neer te leggen en de joods- christelijke traditie in de laatste betekenis trouw te blijven. De grens tussen beschaving en barbarisme is soms heel erg dun, meneer Leers!

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden