Hoe lang houdt Griekenland het nog vol?

De Europese Centrale Bank heeft zijn directe kredietlijn naar de Griekse banken grotendeels doorgesneden. Maar laat de ECB die banken daarmee nu echt vallen? Hieronder de drie voornaamste vragen over het ECB-besluit.

Een euromunt zakt in het water tegen de achtergrond van een Griekse vlag. Beeld anp

Wat betekent het besluit voor de Griekse banken?

De Griekse banken hebben vanaf volgende week woensdag geen directe toegang meer tot het krediet van de ECB, maar zullen door dit besluit alleen niet omvallen.

De banken zullen voor krediet moeten aankloppen bij het noodloket van de Griekse centrale bank, de zogenoemde Emergency Liquidity Assistance (ELA)-faciliteit. Via het ELA-systeem kan de centrale bank nieuw geld scheppen om dat uit te lenen aan de Griekse banken.

De ELA-kredietverlening is niet onbeperkt. De leningen mogen door de Griekse centrale bank alleen 'onder uitzonderlijke omstandigheden' worden verleend aan gezonde financiële instellingen die in moeilijkheden verkeren. Als de Griekse centrale bank meer dan 2 miljard euro wil uitlenen, moet zij daarvoor goedkeuring vragen aan de ECB.

In de praktijk zal de ECB deze goedkeuring zelden tegenhouden, omdat de Griekse banksector hierdoor zou omvallen. In 2012 is zijn de Griekse banken al eens afhankelijk geweest van de ELA-voorziening, waarmee toen in tien maanden tijd 123 miljard euro krediet werd verstrekt.

Wat probeert de ECB met dit besluit te bereiken?

De ECB geeft met dit besluit een politiek signaal af aan de nieuwe Griekse regering dat deze zijn financiën op orde moet krijgen. De regering heeft de afgelopen weken een aantal belangrijke bezuinigingsmaatregelen geannuleerd, die de vorige regering met de Europese Unie en de ECB had afgesproken als voorwaarde voor verstrekte noodleningen.

De nieuwe Griekse regering is in de Europese hoofdsteden aan het lobbyen om deze voorwaarden te laten verzachten en de Griekse schuld te herstructureren. Maar de voorstellen van minister van Financiën Varoufakis zijn vooralsnog met weinig enthousiasme door zijn Europese collega's ontvangen. Vandaag is hij in Berlijn om met zijn collega Schäuble verder te spreken.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis arriveert in Berlijn voor een ontmoeting met zijn Duitse ambtsgenoot. Beeld reuters

Wanneer komt Griekenland écht in de problemen?

De ECB kan er altijd nog toe besluiten om de ELA-leningen van de Griekse centrale bank niet meer goed te keuren. Dit zou hoogstwaarschijnlijk een faillissement van Griekenland en een Grieks vertrek uit de eurozone inluiden.

Voor een dergelijk besluit is een tweederde meerderheid nodig in het ECB-bestuur, waarin de presidenten van de nationale centrale banken van de 19 eurolanden zijn vertegenwoordigd. Zij zullen zich wel drie keer achter de oren krabben voordat ze Griekenland failliet laten gaan, gezien de onvoorspelbare gevolgen van zo'n besluit.

Het ECB-bestuur op de foto in oktober vorig jaar. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden