Hoe lang houdt Corbyn het nog vol als Labour-leider?

Haalt Jeremy Corbyn de kerst? Of sterker: haalt hij het einde van volgende week? Voor de Labour-leider is het begin van het einde in zicht nu een groot deel van zogeheten 'schaduwkabinet' (de woordvoerders op de verschillende beleidsterreinen) dreigt op te stappen. Ze verwijten hem autoritair en oneerlijk te zijn. Directe aanleiding is zijn houding in het Syrië-debat.

Patrick van IJzendoorn
Jeremy Corbyn Beeld afp
Jeremy CorbynBeeld afp

Tijdens dat debat, gisteren, over het voorstel van premier David Cameron om IS-gebieden in Syrië te gaan bombarderen, hield Corbyn zich nog op de vlakte over of hij zijn steun zou verlenen. Wel legde hij een reeks vragen op tafel, bijvoorbeeld of luchtbombardementen niet stiekem gaan leiden tot een grondinvasie. Op zijn beurt stelde schaduwminister voor Buitenlandse Zaken Hilary Benn, zoon van Corbyns oude leermeester Tony, zich welwillend op jegens de regering. Ook andere prominente leden van de Labour-fractie bleken overtuigd te zijn door Cameron, die al zijn charmes had ingezet.

Binnen de Labour-fractie was afgesproken dat aankomende maandag een besluit zal worden genomen, zodat de kamerleden in het weekeinde naar hun kiesdistricten konden gaan om daar de stemming te proeven. Corbyn had al laten weten dat de partij met één stem zou spreken. Rebelleren tegen de leider zou niet worden geduld. Dat is opmerkelijk, omdat Corbyn zelf als kamerlid decennia lang tegen de partijlijn heeft gestemd. Het liefst had zijn fractie een vrije stemming gehad, zodat men naar eer en geweten kon stemmen over de uitbreiding van de bombardementen.

Groot was de verontwaardiging dan ook toen Corbyn donderdagmiddag opeens een e-mail rondstuurde waarin hij de fractie liet weten tegen Camerons voorstel te zijn, hetgeen meteen een einde vormde van het debat binnen de partij. In plaats daarvan werd het oorlog. De kans is groot dat schaduwministers nu een voor een zullen opstappen. Corbyn weet zich nog gesteund door drie trouwe fractieleden. Hij kan het onheil voorkomen door zijn fractieleden alsnog toestemming te geven om tegen de partijlijn te stemmen. Dat zou dan weer gezichtsverlies betekenen.

Camerons voorstel

Cameron legde donderdag zijn voorstel voor het bombarderen van IS in Syrië voor aan het Britse Lagerhuis. Lees er hier meer over.

Meer problemen voor Corbyn

Het vormt de climax van weer een moeizame week. Hij zorgde woensdag voor verbazing door het wekelijkse vragenuurtje te gebruiken om met de premier van gedachten te wisselen over zonnepanelen, een excentrieke keuze nu de wereld in de brand staat. Later die dag begon zijn woordvoerder van Financiën John McDonnell tijdens het begrotingsdebat uit Het Rode Boekje van Mao Zedong te citeren, om dit communistische manifest vervolgens in de richting van de minister van Financiën te werpen. Die merkte bijdehand op dat het een gesigneerd exemplaar was.

Inmiddels is er een zeven jaar oude video opgedoken waarin Diane Abbott, Corbyns trouwste vazal (en ex), tijdens een televisiediscussie zegt dat Mao uiteindelijk meer goed dan kwaad heeft gedaan in China. Er is toch al veel commotie over de mensen rond Corbyn. Zijn spindoctor Seumas Milne heeft geweigerd om de term 'Jihadi John' in de mond te nemen in relatie tot Mohammed Emwazi, de onlangs gedode beul van IS. Hij vond het immers een denigrerende term. Volgens deze bewonderaar van de voormalige Sovjet-Unie is IS het gevolg van Westerse inmenging in het Midden-Oosten.

Door alle onrust binnen zijn fractie heeft Corbyn een bezoek aan Oldham moeten afzeggen. Hij zou naar deze Noordengelse stad gaan om de Labour-kandidaat te steunen voor de tussentijdse verkiezing van aankomende donderdag. UKIP heeft een gerede kans om dit rode kiesdistrict van Labour af te pakken. Wanneer dat daadwerkelijk gebeurt, kan dat het einde betekenen van Corbyns leiderschap. Er is een troost. Corbyn, twee maanden met een grote meerderheid gekozen, wordt nog van harte gesteund door zijn eigen achterban. Ongeveer tweederde vindt dat hij het goed doet.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden