Vraag van de dagZiekteduur

Hoe lang ben je ziek van het coronavirus?

Hoe lang ben je ziek van het coronavirus?

Beeld ANP XTRA

Volgens het RIVM varieert dit naar gelang de ernst van de klachten. Bij milde klachten kan het kort duren (‘een paar dagen’) maar bij ziekenhuisopname duurt herstel ‘soms weken’.

Studies die tot nu toe zijn gedaan laten uiteenlopende beelden zien. Bij een studie onder 86 zorgmedewerkers uit Noord-Brabant duurde de ziekte tussen de 1 en 20 dagen (de mediaan was 8). Uit een Duits onderzoek met negen patiënten bleek dat ze na 6 tot 12 dagen antilichamen begonnen aan te maken, hoewel de virusdeeltjes in het lichaam niet onmiddellijk afnamen.

‘Het is heel variabel’, zegt Joost Wiersinga, hoogleraar inwendige geneeskunde aan het Amsterdam UMC. Maar het moment dat patiënten beginnen te herstellen, óf verslechteren en naar het ziekenhuis moeten, lijkt constant. ‘Er is een soort knik, tussen de vijf en zeven dagen.’ Een recent onderzoek naar de eerste patiënten in Noord-Brabant levert hetzelfde beeld op: na gemiddeld zes dagen wordt iemand opgenomen. Ook in het ziekenhuis verschilt de duur van de ziekte. ‘We hebben patiënten die met extra zuurstof snel herstellen en patiënten die hier weken liggen.’

Het ziekteverloop van het coronavirus is grillig. Dat zie je ook bij verschijnselen als een acute verslechtering, waarbij een patiënt plotseling achteruitgaat. Wiersinga: ‘Dat kan komen doordat de reservecapaciteit van het lichaam op is.’ Het lichaam is dan achter de schermen zo hard aan het werk om het virus te bestrijden dat een kleine inspanning, zoals een wandeling, kan zorgen voor een omslag. Dit kan ook gebeuren bij een te heftige reactie van het afweersysteem. ‘Er is veel wat we nog niet weten’,  zegt Wiersinga hierover. ‘We doen nu nieuw onderzoek om deze mechanismen te verklaren en nieuwe therapieën te ontwikkelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden