Hoe krijg ik belasting terug via middeling?

Geldvraag

Door hard werken en een erfenis heb ik een aardig bedrag op de bank. Ik wil eerder stoppen met werken en tot de AOW in februari 2020 leven van mijn spaargeld. Kan ik bijvoorbeeld belasting terugkrijgen via middeling?

Vakantie in eigen land. Beeld Hollandse Hoogte

Het is inderdaad mogelijk belasting terug te krijgen als u enkele jaren achtereen sterk wisselende inkomens heeft. U kan de Belastingdienst vragen om het inkomen over drie jaar te middelen.

Het lijkt makkelijk. Bij middeling telt u het inkomen van drie opeenvolgende jaren bij elkaar op en deelt het door drie. Over dat gemiddelde inkomen berekent u hoeveel belasting u per jaar betaald had moeten hebben. Heeft u in werkelijkheid meer betaald, dan kunt u dat na aftrek van een drempel van 545 euro terugkrijgen.

Aanslagformulier

U kunt een berekening maken via berekenhet.nl, zoeken naar 'middeling inkomen box 1'. Dat is een handige site, ook voor snelle rekensommen op basis van alleen het belastbare jaarinkomen. Voor een exacte berekening moet u meer invullen: enerzijds het inkomen aangeduid als 'totaal inkomsten box 1' en anderzijds de betaalde inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringen. Dit is te vinden op het aanslagformulier.

Als u het aanslagformulier over een jaar kwijt bent, kunt u inloggen op belastingdienst.nl en oude aanslagen terugvinden onder het tabblad 'correspondentie'.

Middeling kan alleen als er over alle jaren in elk geval een voorlopige aanslag is opgelegd. De aanslag over het laatste jaar mag niet veel langer geleden zijn vastgesteld dan drie jaar. Weet wel dat elk jaar maar één keer mag meedoen bij middeling.

Middeling

Wie zijn pensioen wil plannen, kan rekening houden met middeling. Het is vooral gunstig als er in een jaar extra veel inkomen is en in een ander jaar heel weinig. Het kan dus de moeite waard zijn met pensioen te gaan in december en dan ook de resterende vakantiedagen te laten uitbetalen. Leef het jaar daarop van spaargeld of van het inkomen van uw partner.

De Belastingdienst heeft middeling ongunstig gemaakt voor beginnende AOW'ers. Als u in een van de middelingsjaren nog niet met AOW was, moet u voor de AOW-jaren het hogere belastingtarief voor niet-gepensioneerden rekenen. Hoe eerder in het jaar uw AOW-datum valt, hoe ongunstiger dit voor u uitpakt. Precies dit soort regels tegen 'misbruik' maakt ons belastingstelsel zo ingewikkeld.

Rijk

In uw geval: probeer te middelen zonder AOW-jaar in de berekening. Als u in februari 2020 de AOW-leeftijd bereikt, kunt u het beste dit jaar stoppen met werken en 2019 zien door te komen zonder inkomen. U kunt dan later gunstig middelen met de jaren 2017 tot en met 2019. Dat lukt u alleen als u genoeg spaargeld heeft (maar hou genoeg over voor later). Voor de beste belastingtrucs moet je rijk zijn, blijkt maar weer. En geluk hebben met de AOW-datum.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.