Hoe koninklijker Den Haag, hoe meer toeristen - al komt er geen wisseling van de wacht

Nee, het Koninklijk Huis wil geen wisseling van de wacht, zoals de monarchieën in Engeland en Zweden die hebben. Maar met een koninklijke wandelroute door het centrum van de stad hoopt Den Haag er nu toch een toeristische attractie bij te hebben. Van het voormalige paleis aan het Lange Voorhout tot aan het Kabinet van de Koning aan de Korte Vijverberg is met tegels in het trottoir een informatieve route langs de Oranje-monumenten uitgezet.

Paleis Huis ten Bosch staat in de steigers wegens een verbouwing. Beeld null
Paleis Huis ten Bosch staat in de steigers wegens een verbouwing.

In elk geval drie dingen zijn uniek aan Den Haag: de ligging aan zee, het is de stad met de juridische instellingen, maar ook de stad die zich kenmerkt door zijn koninklijke karakter. Al jaren leeft in de gemeenteraad de wens daaraan meer aandacht te geven. Geen stad kan nog zonder city branding, dus waarom niet sterker benadrukken dat Den Haag de residentie is? Al woont koning Willem-Alexander nu nog in Wassenaar - in ieder geval totdat de verbouwing van paleis Huis ten Bosch klaar is.

Maar het Koninklijk Huis stond nooit zo te trappelen. Sinds het aantreden van Willem-Alexander lijkt daarin wat verandering te zijn gekomen. Wethouder Karsten Klein (CDA, stedelijke economie), die woensdagochtend op het Lange Voorhout samen met raadslid en initiatiefnemer Robert van Asten (D66) de route opende, somde ter plekke op wat er de afgelopen jaren in overleg met het Kabinet van de Koning is bereikt.

Openstelling

Sinds vorig jaar is er in de zomer een beperkte openstelling van de Koninklijke Stallen en paleis Noordeinde, die een doorslaand succes is. De afdeling city marketing op het stadhuis doet actieve promotie voor het aanbieden van de geloofsbrieven door buitenlandse ambassadeurs. Dat is een ceremoniële gebeurtenis op woensdag bij paleis Noordeinde met paarden, rijtuigen en militaire muziek die nog het dichtst in de buurt komt van een wisseling van de wacht. Dat ceremonieel bestond al onder koningin Beatrix, maar krijgt nu veel meer publiciteit.

Daar is dan de wandelroute bijgekomen, en er zit meer in het vat. De Amerikaanse ambassade, hoek Korte en Lange Voorhout, verhuist naar Wassenaar. Het pand is eigendom van de gemeente en ideaal voor huisvesting van het populaire Escher-museum, nu nog ondergebracht in paleis Lange Voorhout. Dat paleis, waar vroeger de Gouden Koets op Prinsjesdag vertrok, zou dan weer ideaal zijn als koninklijk bezoekerscentrum, zoals dat ook in andere Europese steden bestaat. Al is de collectie Delfts blauw van het Gemeentemuseum ook nog een optie.

'Het aantal bezoekers aan Den Haag stijgt', zegt Klein, 'zowel nationaal als internationaal, net als het aantal hotelovernachtingen. Dat is goed voor de stad. Door het koninklijke karakter van Den Haag op een goede manier verder te versterken, kunnen we toeristen beter laten zien wat we te bieden hebben.' En ja, de wandelroute is er - via denhaag.com - ook op gps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden