Hoe konden de Fransen zo worden overvallen door de plotse winter?

Elektriciteitskabels begeven het, supermarkten storten in en duizenden reizigers staan vast op de Franse snelwegen. Ingesneeuwd en onvoorbereid moesten 2.000 automobilisten zien hoe ze de koude nacht doorkwamen. Verlaten auto's blokkeren nog steeds de snelwegen. Hoe kon Frankrijk zo overvallen worden door het weer?

Frans verkeer in de slechte weersomstandigheden bij Parijs Beeld afp
Frans verkeer in de slechte weersomstandigheden bij ParijsBeeld afp

'De Fransen waren gewaarschuwd voor de slechte omstandigheden', zegt Volkskrant-correspondent in Frankrijk Arie-Jan Korteweg. 'Er was van tevoren bekendgemaakt dat de omstandigheden slecht zouden zijn en dat er veel sneeuw zou vallen. De Fransen hebben de situatie verkeerd ingeschat omdat er in het noordwesten zelden zo veel sneeuw valt.'

Doordat het uitzonderlijk is dat er zoveel sneeuw valt, waren de Fransen ook slecht voorbereid op het winterse weer. `De meeste auto's hebben geen winterbanden', aldus Korteweg, 'Daarnaast zijn ze gewoon niet gewend aan dit soort omstandigheden.'

Overheid
De Franse overheid had gewaarschuwd dat er problemen konden ontstaan, maar werden zelf ook door de omstandigheden overvallen. 'De hoeveelheid sneeuw is bijzonder voor dit gebied, maar de harde wind maakte de omstandigheden nog erger. De wind zorgde dat de losse sneeuw tegen auto's werd opgewaaid, waardoor deze vast kwamen te staan', zegt Korteweg.

Ondertussen is er wel discussie ontstaan over de rol van de overheid. Korteweg: 'De oppositie vindt dat de regering meer maatregelen had moeten nemen. Zelf vindt de regering dat zij niet veel meer hadden kunnen doen. De regering heeft haar burgers opgeroepen thuis te blijven en zette al haar materieel in om de situatie onder controle te houden.'

Volgens Korteweg is de grootste fout van de Franse regering dat zij het openbaar vervoer te laat stillegden. Daardoor strandden meer reizigers dan nodig was geweest. Alleen al in Parijs moesten 3.000 mensen blijven overnachten omdat ze niet meer verder konden reizen.

De Franse regering blijft voor nu alert. De Franse premier Jean-Marc Ayrault zegt tegen de crisiscel die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgericht dat 'de situatie onder controle is, maar dat de mobilisatie op zijn hoogst moet blijven de komende dagen.' Dat meldt de Franse Huffingtonpost.

Treinen stonden stil door het slechte weer Beeld afp
Treinen stonden stil door het slechte weerBeeld afp

Hulp
Ondanks dat de problemen in Frankrijk onverwacht kwamen, werden er wel pijlsnel initiatieven opgestart om gestrande reizigers te helpen. Twee Franse zussen in het zuiden van Frankrijk richtten de Facebookpagina Entraide Neige op. Reizigers konden daar aangeven waar ze stilstonden en of ze hulp nodig hadden.

Franse burgers kunnen doorgeven hoe de omstandigheden bij hun in de buurt waren en zo helpen met de informatievoorziening. Ook boden mensen slaapplekken aan om automobilisten die niet verder konden te helpen. 'Op deze manier zijn veel mensen uit hun benarde omstandigheden geholpen', zegt Korteweg.

Stand van zaken
Ondertussen begint de chaos in Frankrijk af te nemen. De wegen in het noordwesten van Frankrijk zijn nog steeds grotendeels onbegaanbaar, maar omdat de Fransen vandaag van de weg blijven, nemen de files af. Wel staan er nog duizenden auto's vast op onder andere de A1.

De weersverwachting lijken beter te worden voor de Fransen. Korteweg: 'De verwachting is dat het vandaag vier graden gaat dooien en de wegen tegen de avond weer begaanbaar zijn. Dan kan het openbare leven weer rustig op gang komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden