nieuws slagregens japan

Hoe kon Japan zich zo laten verrassen door de overstromingen?

Liefst 176 doden telden de autoriteiten woensdag, nadat zware regenval het westen en zuidwesten van Japan drie dagen lang had platgelegd. Hoe kon het natuurgeweld het land zo compleet overvallen? 

Door overstromingen staat Saka, een stad in de Japanse provincie Hiroshima, onder water. Beeld EPA

De Japanse regering heeft 74 duizend militairen en reddingswerkers ingezet om hulp te verlenen. Er is een nationale taskforce in het leven geroepen om de slachtoffers bij te staan, onder meer door levensmiddelen te verstrekken en voor tijdelijk onderdak te zorgen. Enkele tientallen mensen worden nog vermist, miljoenen anderen zijn geëvacueerd. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom en water.

Beeld de Volkskrant

Hoe kon het doorgaans zo goed georganiseerde land zich zo laten verrassen door de verwoestende regen? Een simpele verklaring is het extreme weer. Japan is gewend aan periodieke regenval en daaropvolgende overstromingen, maar niet in deze mate. Op sommige plaatsen is drie keer zo veel regen gevallen als normaal gesproken in de hele maand juli valt. Volgens het Japanse meteorologisch agentschap werd met de neerslag van het afgelopen weekend zelfs een vijftig jaar oud record gebroken.

Het dichtbevolkte Japan is op veel plekken compleet volgebouwd, wat het land kwetsbaar maakt voor natuurrampen. Vooral oudere huizen op de hellingen van het bergachtige landschap bleken niet bestand tegen het noodweer. Moderne bouw is bovendien gemaakt om aardbevingen te doorstaan en minder goed berekend op overstromingen en aardverschuivingen. Daarnaast waren veel mensen zich onvoldoende bewust van het risico op degelijke vernietigende overstromingen. 

In Mabi, een stadje in de provincie Okayama, haalden bewoners naar verluidt hun schouders op over waarschuwingen voor de overstromingen, die er vaker voorkomen. ‘We hebben eerder te horen gekregen dat we moesten evacueren en toen gebeurde er niets’, zei Kenji Ishii (57) tegen persbureau Reuters. Ishii bleef thuis met vrouw en kind. Het gezin werd later door een legerboot bevrijd uit de tweede verdieping van hun onder water gelopen huis.

Sommige waarschuwingen kwamen te laat. De provincie Ehime, waar in ieder geval 20 doden vielen, heeft inmiddels de nationale regering gevraagd om de weerswaarschuwingen te evalueren. Het Japanse meteorologisch agentschap gaf de vroegste waarschuwingen pas af toen het noodweer zijn eerste slachtoffers al had gemaakt.

Premier Shinzo Abe beloofde in een verklaring op zijn Facebookpagina alles te zullen doen om de bevolking te hulp te schieten. Toen de zware regenval zich net over Japan begon te verspreiden, poseerde Abe nog vrolijk voor een foto tijdens een etentje met parlementsleden en zijn minister van Defensie. Dat kwam hem op sociale media op zware kritiek te staan. Sindsdien presenteert de 63-jarige premier zich als een onvermoeibare crisismanager.

De Japanse minister-president Shinzo Abe spreekt in een noodopvang in de stad Kurashiki met getroffenen van de overstromingen. Beeld REUTERS

Zo zegde hij een gepland bezoek aan Europa en het Midden-Oosten af en heeft hij beloofd alle getroffen gebieden te bezoeken. Dat Abe aan die rondgang begon in de stad Kurashiki is niet verwonderlijk. In deze stad vielen de afgelopen week de meesten doden: zeker 40. In een gymzaal die dienst deed als noodopvang verzekerde de premier de getroffenen dat hij er alles aan zou doen om ze hun normale leven terug te geven, aldus Reuters.

De komende dagen wordt een hittegolf verwacht die de situatie van de getroffenen des te zwaarder zal maken. Om die reden krijgen de reddingswerkzaamheden een extra impuls. Er worden meer hulpgoederen zoals water, airconditioners en noodtoiletten verstrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.