Hoe komt het toch dat Oranje zo fit is?

Oranje oogt conditioneel sterker dan ooit. Vier redenen waarom dit elftal kan blijven strijden. Door

MARK MISÉRUS

1. kracht van individuele spelers

De fitheid van Oranje wordt gedragen door spelers die over onvermoeibare krachten lijken te beschikken. Arjen Robben bijvoorbeeld bleef zaterdag de Costa Ricanen 120 minuten lang tarten met zijn dribbels. Hij staat model voor een elftal dat een week eerder in de achtste finale zuchtte en zweette in de hitte van Fortaleza, waar het de Mexicanen desondanks in de slotminuten de overwinning ontnam.

Robben, voorheen weleens breekbaar en blessuregevoelig, raakte het afgelopen seizoen één keer geblesseerd - na een doodschop van Augsburg-keeper Hitz. De aanvaller heeft zijn lichaam beter leren kennen door allerlei blessures. Dat vertelde osteopaat Hub Westhovens, met wie hij sinds 2008 samenwerkt, in NRC Handelsblad. De Limburger heeft hem geleerd 'meer lichaamsbewust te zijn, preventief te handelen en het tijdig te registreren als er iets dreigt mis te gaan in zijn spieren'.

Het Nederlands elftal is meer dan de eindeloze serie dribbels van Robben. Bij het samenstellen van de ideale Oranje-speler koos de Volkskrant onlangs onder meer Dirk Kuijt, vanwege zijn longinhoud. Een belediging vond hij dat niet. 'Ik denk dat mentaliteit, fysiek, in het hedendaagse voetbal ontzettend belangrijk is', zei hij. Kuijt (33) miste dit seizoen geen wedstrijd bij Fenerbahçe: 'Dat zegt iets, op mijn leeftijd.'

En dan is er nog Wesley Sneijder. Hij werd getart door Van Gaal, die vond dat de spelmaker fitter moest worden om weer voor een basisplaats in aanmerking te komen. Zo geschiedde: Sneijder riep de hulp in van een bevriende kickbokser en geselde zichzelf in een Turkse sportschool. Ook trainde hij extra bij zijn club Galatasaray. Het resultaat is navenant: met 56 afgelegde kilometers in vijf duels behoort hij dit WK tot de veellopers, hoewel dat niet per se iets over fitheid zegt.

undefined

2. lessen uit het verleden

KNVB-directeur Bert van Oostveen trok na het EK van 2012 een harde conclusie: een gebrek aan fitheid stond aan de basis van de roemloze uitschakeling van Oranje, na drie nederlagen en slechts twee goals. Hij baseerde zich op een rapport van Frank Backx, een hoogleraar klinische sportgeneeskunde die door de bond was aangezocht om het mislukte toernooi te verklaren.

Backx sprak met leden van de technische staf en kon gegevens vergelijken met het WK van 2010, waar Nederland de finale haalde. Toenmalig bondscoach Van Marwijk noemde de uitspraken van Van Oostveen 'goedkoop en onwaar'. Oranje was net zo fit geweest als bij het WK, zei hij.

Hoe het ook zij: twee jaar later twijfelt niemand meer aan de fysieke staat van het team. Misschien heeft de KNVB geleerd van het verleden. Van Gaal zegt dat in elk geval te hebben gedaan. Waar in zijn eerste periode als bondscoach de kwaliteit van spelers leidend was, is fitheid nu even belangrijk. Alleen de conditioneel sterksten konden in zijn ogen mee naar Brazilië, waar vooral de omstandigheden in steden als Manaus en Fortaleza werden gevreesd.

Misschien was de oefenwedstrijd tegen Japan (2-2) in november vorig jaar, wel een wake-upcall. Oranje werd overvleugeld door de Japanners, die over het veld vlogen. Zijn elftal hield negentig minuten lang druk zetten op de tegenstander niet vol, stelde Van Gaal vast. Hij luidde de noodklok: wilde Nederland volgens zijn visie kunnen voetballen, dan dienden spelers fitter te worden. Dat is gelukt. Het team oogt fitter dan ooit en profiteert óók van de zuinige speelwijze, die het mogelijk maakt om aan het slot extra gas te geven.

undefined

3. de beste staf

Van Gaal kreeg bij zijn aanstelling carte blanch, hij mocht zijn eigen staf samenstellen. Die is fors in aantal en bestaat volgens hem uit de besten in hun vakgebied. In Brazilië waken onder meer drie fysiotherapeuten, een fysieke trainer, een sportarts, een orthopedisch chirurg, een huisarts en twee masseurs over het welzijn van de spelers.

Een prominente rol is weggelegd voor Jos van Dijk, met wie Van Gaal ook al bij AZ en Bayern München samenwerkte. De inspanningsfysioloog verrichtte grondig voorwerk om de fitheid van de internationals in kaart te brengen. In Zuid-Portugal, waar Oranje trainde op weg naar het WK, vulde Van Dijk zijn database aan. Hij had zelfs een gps-installatie opgetuigd om te zien hoe spelers zich over het veld bewogen.

undefined

4. yoga

Yogabeoefenaars hadden het al gezien: Oranje begint elke training met de Zonnegroet. Daarmee warmen de spelers hun lichaam op door middel van buigen en strekken. Ook ademhalingsoefeningen zijn inbegrepen bij de warming-up. Volgens yogadocente Doortje Smithuis is de Zonnegroet, onder meer bekend uit het poweryoga, een populaire serie houdingen onder voetballers. Ze verwacht niet dat de spelers er een betere conditie van krijgen, zo fit als ze volgens haar al zijn. 'Maar ik geloof erg in de Zonnegroet. Dit is een mooi begin van elke training.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden