Geldvraag

Hoe kom ik van mijn sportabonnement af?

Wekelijks beantwoordt Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, een geldvraag van een lezer.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Nu het vroeg donker wordt, ga ik 's avonds liever naar de sportschool. Kan ik later wel weer van mijn abonnement af, bijvoorbeeld bij een blessure?

Daar moet je inderdaad goed op letten. Hoe ouder de sporter, hoe eerder hij een blessure oploopt. Sportscholen en fitnesscentra bieden bij voorkeur een- of tweejaarscontracten aan 'die je altijd kunt opzeggen'. Dat opzeggen is dan meestal alleen mogelijk na de eerste contractperiode. Dan betaal je dus al die tijd door zonder dat je kunt sporten.

Vraag vóór het aanmelden naar de mogelijkheid het contract tussentijds op te zeggen bij blessures en ziekte. Bekende clubs als Basic Fit en Fit for Free bieden deze mogelijkheid niet. Vraag altijd door over de exacte voorwaarden. Health City bijvoorbeeld accepteert alleen opzeggingen met een medische verklaring of 'ander deugdelijk bewijs'. Wat is dat dan?

Sportscholen en fitnesscentra die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Fit!vak hebben vaak de beste voorwaarden. Je kunt er het abonnement tussentijds opzeggen bij een langdurige blessure, ziekte of verhuizing. Ook hier is doorvragen zinvol: wat is precies 'een langdurige blessure'? Fit!vak-centra hebben verder een onafhankelijke geschillencommissie.

Als het contract is afgelopen, kun je altijd weer opzeggen. Dat is een wettelijk recht. Je hebt wel een opzegtermijn van één maand.

Hoe zit het met sportclubs?

Daarvoor geldt het wettelijke recht tot opzegging niet. Zij mogen altijd met een jaar verlengen. Wie bij een sportvereniging is aangesloten, moet in de laatste maanden van het jaar dus goed opletten. Je moet voor 1 januari opzeggen, anders zit je er weer voor een jaar aan vast. Bij sommige clubs is de opzegtermijn 1 december of 1 november. Als het seizoen in september begint, is de opzegtermijn vaak 1 juli.

Ook andere verenigingen maken van deze uitzondering gebruik. Bij de ANWB moet een opzegging voor 15 november zijn doorgegeven. Bij Vereniging Eigen Huis loopt het contractjaar tot 1 mei en moeten opzeggingen voor 1 maart binnen zijn. Politieke partijen en omroepen houden hun leden soms langer vast.

Opzeggingen moeten schriftelijk gebeuren, maar per e-mail mag meestal ook. Vraag bij elke opzegging een bevestiging per e-mail. Leuk klusje voor de zondag: maak een lijst van lidmaatschappen en abonnementen en zoek de opzegtermijn. Vaak vind je die in de algemene voorwaarden. De kleine letters zijn op de pc makkelijk te vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden