Hoe kom ik de crisis door? Vijf gouden tips van experts

De economische crisis haalt iedere dag het nieuws. Maar wat betekent dit voor de gewone consument? Vk.nl vroeg vijf gouden tips aan experts om als consument de crisis door te komen.

Een huiseigenaar leidt een bezoekster rond tijdens de Open Huizen Dag.

Liesbeth Noordegraaf-Eelens, filosoof en econoom:

1) Verminder je afhankelijkheid van het financiële systeem. Dus zorg
dat je minder schulden hebt en los je hypotheek af. Geld lenen kost
geld!

2) Leer verlies accepteren. We zullen de komende periode meer crises meemaken, dus we moeten ermee leren omgaan. Het creëren van een financieel vangnet kan daarbij helpen.

3) Gebruik als huizenkoper je onderhandelingspositie, neem als verkoper je verlies. Verwacht niet dat de huizenmarkt snel gaat herstellen en wacht daar ook niet op. Een huis is iets om in te leven en niet om winst op te maken.

4) Creëer voor jezelf zekerheden. Als je werk zekerheid biedt, geef
dat dan niet meteen op. Want op de arbeidsmarkt heb je als
werkzoekende nu eenmaal een minder sterke positie.

5) Wees altijd kritisch ten opzichte van financieel adviseurs, vooral als ze zekerheden beloven: financiële zekerheden bestaan niet.

Olav Velthuis, universitair hoofddocent sociologie & antropologie aan de UVA:

1) Zorg ervoor dat je op geen enkele bank meer dan 100.000 euro hebt staan. Dan weet je zeker dat je spaargeld wordt gegarandeerd door De Nederlandsche Bank, mocht er een run op jouw bank uitbreken.

2) Mocht je een nieuw huis willen kopen, zorg dan in ieder geval dat je je oude huis al hebt verkocht. Hoewel dat een paar jaar geleden wel veel gebeurde, is dat nu een onverantwoorde strategie.

3) Als je een (nieuwe) hypotheek wilt krijgen, moet je je realiseren dat dat veel moeilijker is geworden. Ook is het bedrag dat je kan lenen lager dan een paar jaar geleden. Banken lenen nu moeilijker geld uit en de overheid wil tophypotheken ook beperken.

4)
De rente op de spaarrekening zal voorlopig laag blijven dus het is aantrekkelijker om te consumeren dan om te sparen. Terwijl landen in Zuid-Europa die in de schulden raken, steeds hogere rente betalen op de kapitaalmarkt, zal de rente op spaarrekeningen nauwelijks omhoog gaan.

5) Je moet ervan uit gaan dat de je pensioen lager uitvalt dan je altijd had gedacht. Het pensioen gaat niet meer mee met de inflatie. Als je een hoog pensioen belangrijk vindt, moet je zelf in actie komen.

Harald Benink, Hoogleraar Banking and Finance aan de Universiteit Tilburg:

1) Cruciaal uitgangspunt is hoe mensen zelf hun eigen financiële ontwikkeling op de langere termijn zien en hoe deze in elkaar steekt. In wat voor pensioenfonds zit je? Wat heb je opgebouwd? De pensioenen gaan heel verschillend uitpakken. Iemand die eind 50 is en bij een goed pensioenfonds zit loopt een lager risico dan iemand van 30 die bij een pensioen zit met een enorm tekort.

2) Als je 25 jaar bent is het misschien een goede optie om fiscaal aantrekkelijk te gaan sparen want je kan gedurende langere tijd sparen waardoor de extra maandlasten meevallen.

3) Of je een huis moet kopen of niet hangt af van je verwachte persoonlijke situatie op de langere termijn. Als je in een sector werkt met toekomstperspectief kan je nu een huis kopen tegen een scherpe prijs met lage rente. Maar je moet zo'n huis wel voor de langere termijn kopen en niet denken dat je na 2 jaar al een enorme financiële klapper gaat maken.

4)
Over het algemeen moet je proberen meer buffers op te bouwen. De mate waarin je dat doet is heel persoonlijk.

5) Vroeger was het voor iedereen ongeveer hetzelfde wat je moest doen om je financiën op orde te hebben. Juist één van de uitkomsten van de crisis en de globalisering van de wereldeconomie is dat het allemaal veel gedifferentieerder gaat worden en veel afhankelijker van je persoonlijk situatie.

© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden