Hoe Koerden IS steunen door illegale olie te kopen

Koerden vechten in Irak en Syrië tegen Islamitische Staat, maar ondersteunen tegelijkertijd de terreurbeweging door illegaal olie van ze af te nemen. Via oude smokkelroutes zou IS olie tegen lage prijzen verkopen in onder andere Turkije. Dat schrijft Financial Times op basis van gesprekken met diverse energie-experts en regionale functionarissen.

Smokkelaars brengen olie van Syrië naar Turkije. Beeld reuters

Olie is de grootste inkomstenbron voor IS. In Irak en Syrië heeft de terreurorganisatie tien olievelden in handen, waaronder een aantal grotere. Omdat IS olie niet kan verhandelen op de wereldmarkt, verloopt de verkoop via de zwarte markt. Dagelijks weet IS grofweg 80 duizend vaten olie 'wit te wassen'. De belangrijkste afzetmarkten zijn Iran, Jordanië en Turkije.

Uitgerekend de Koerden, de bevolkingsgroep die door IS in het nauw wordt gedreven, zijn een belangrijke schakel in de productie en verkoop van IS-olie. De raffinage van de olie gebeurt veelal in Iraaks Koerdistan. Het Koerdische regionale bestuur kijkt al jarenlang de andere kant op. De illegale olie was namelijk lange tijd een welkome markt, omdat door internationale sancties Irak geen olie kon exporteren. De oliesmokkel wordt in stand gehouden uit vrees dat het aanpakken ervan een einde betekent aan de lage prijzen.

Jerrycans
Onder die omstandigheden wisten honderden Koerdische handelaren rijk te worden en politieke macht te vergaren door olie tegen relatief lage prijzen te kopen van IS en te verkopen in bijvoorbeeld Turkije. In jerrycans gaat de olie te paard over de smokkelroutes. Die routes liggen verspreid door de eindeloze en lastig te beveiligen Koerdische bergen met schimmige grenzen tussen Iran, Irak, Syrië en Turkije. Onderweg worden vermoedelijk grenswachten omgekocht. Dat deze praktijk is ingeburgerd, blijkt uit een protest dat ontstond toen de Turkse overheid bij een grensplaats een poging deed de illegale handel tegen te gaan.

Schattingen over de inkomsten van IS lopen uiteen van 2 tot 5 miljoen dollar per dag. Mocht het lukken de illegale handel in IS-olie een halt toe te roepen, dan betekent dat niet automatisch het einde van IS. Een Irakese IS-deskundige denkt dat IS inmiddels genoeg geld in handen heeft om nog twee jaar door te vechten zonder inkomsten.

Zwarte rook na een explosie van een gaspijplijn in Syrië. Beeld reuters
Beeld Financial Times
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.