Hoe klop ik slagroom?

Zelf geklopte slagroom heeft voordelen boven die uit een spuitbus. Spuitroom is uitermate onstabiel en begint al in elkaar te zakken als je ernaar kijkt....

ONNO KLEYN

Allereerst moet je de juiste room kopen. Je kunt alleen echte slagroom gebruiken, of crème fraöche, maar die is licht zurig. Andere roomsoorten - zure room, halfroom, koksroom en de rest - bevatten te weinig vet. Het is de 30 tot 35 procent melkvet die de luchtbelletjes vasthoudt.

De room moet koelkastkoud zijn; perfectionisten koelen ook de kom of zetten hem in ijsblokjes. Kloppen kan met een elektrische handmixer, een garde of een slagroomklopper die een handbeweging met een tandwiel versneld overbrengt op kloppers. De twee laatste hulpmiddelen zijn te prefereren, want het is belangrijk dat het niet te snel gaat. Gebruik een elektrische mixer altijd op de langzaamste stand. Te snel kloppen maakt van de slagroom boter.

Klop rustig maar gestaag lucht in de room. Suiker kun je meteen toevoegen, maar er zijn mensen die vinden dat dat pas halverwege mag. Ik merk geen verschil. Reken per 125 cc (1/8 liter, de kleinste verpakking) een volle eetlepel. In plaats van gewone suiker kun je (deels) vanillesuiker gebruiken.

Hoe langer je klopt, hoe dikker en luchtiger de slagroom wordt. Ga je echter te lang door, dan wordt hij boterachtig, taai en onsmakelijk.

Wie wil dat de slagroom als decoratie een tijd zijn vorm behoudt, voegt slagroomversteviger toe, die in zakjes op de afdeling bakproducten te vinden is. Het bevat gemodificeerd zetmeel plus per zakje van 8 gram zo'n 5 gram druivensuiker. Je kunt dus minder gewone suiker gebruiken. Meng het met de suiker alvorens je die door de room klopt.

Geklopte verse slagroom bewaar je in de koelkast. Als er geen versteviger is gebruikt, zal er na verloop van tijd onder in de schaal wat vocht komen te staan. Dat kun je er weer doorheen kloppen met een garde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden