Hoe kies ik tussen kopen en huren?

Wij willen onze hypotheekvrije woning verkopen en kleiner gaan wonen, in de stad. Kiezen we voor kopen of huren? Ter informatie: wij zijn de 80 gepasseerd en willen de vijf kleinkinderen helpen met hun studie. De oudste is 14 jaar, de jongste 1 jaar.

Een huurhuis. Beeld anp
Een huurhuis.Beeld anp

Het voordeel van huren is flexibiliteit. Je kunt de huur altijd weer opzeggen en dan ben je van het huis af. Een huis kopen is een investering: je betaalt overdrachtsbelasting, makelaar, notaris en vaak ook achterstallig onderhoud. De vuistregel is: als je ergens niet langer dan vijf jaar woont, kun je beter gaan huren.

Een betaalbare huurwoning is moeilijk te vinden. Als koper heeft u vaak meer keuze. Zeker als u eisen stelt aan de locatie en de woningindeling, op een leeftijd dat trappenlopen minder makkelijk wordt. Koop gerust de woning die u wilt. Waarom zou u goedkoper gaan wonen? Er is geen financiële noodzaak voor en het geld zit goed in de woning. U hoeft dan geen vermogensrendementsheffing te betalen en raakt uw zorgtoeslag niet kwijt omdat u te veel op de bank heeft staan.

Met de kleinkinderen moet u geen rekening houden, omdat zij op de korte termijn niets nodig hebben. Het duurt vier tot zeventien jaar voordat zij beginnen met studeren. Bovendien kunnen zij eerst via de studiefinanciering gaan lenen. Het is natuurlijk wel fijn voor hen om te weten dat zij de studieschuld met uw hulp kunnen aflossen.

U kunt de kleinkinderen opnemen in uw testament en uw partner kan hetzelfde doen. De kleinkinderen krijgen dan van u twee keer een erfenis van maximaal 20.371 euro, want dat is de maximale vrijstelling die voor kleinkinderen geldt bij een erfenis. U kunt dus samen ruim twee ton belastingvrij nalaten aan uw kleinkinderen. Dat is meer dan genoeg om studieschulden te delgen. U wordt waarschijnlijk niet ouder dan 100, dus de kleinkinderen krijgen binnen twintig jaar de beschikking over de erfenis.

Als u door te verhuizen toch geld overhoudt, kunt u het op een spaarrekening zetten op naam van de kleinkinderen. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor sparen onder bewind via banken zoals ABN Amro of Rabobank. De rente bij die banken is niet zo hoog (respectievelijk 0,25 en 0,35 procent per jaar), maar u bepaalt dan hoe het geld besteed wordt. Als u een gewone spaarrekening op hun naam opent, dan kunnen de kleinkinderen het geld zonder overleg opnemen. U krijgt nog ruzie met de ouders als de kinderen na het eindexamen een jaar gaan reizen van uw spaargeld.

Laat vastleggen dat het bewind duurt totdat de kinderen 25 of 30 jaar zijn. Wijs de ouders aan als opvolgend bewindvoerder, voor als u eerder overlijdt of dementeert. Hou de ouders op de hoogte, want zij betalen vermogensrendementsheffing over het spaargeld zolang de kinderen minderjarig zijn.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden