Hoe kan ik omgaan met mijn onaardige broertje?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Beeld thinkstock

Mijn ouders zijn een jaar geleden gescheiden. Ik had vaak ruzie met mijn vader, maar nu ik in de brugklas zit, gebeurt dat steeds minder. Mijn broertje zei pas, om stoer te doen, dat hij ook vaak ruzie heeft met mijn moeder. Nu is hij gemeen tegen mijn moeder. Hij zeurt veel tegen mijn zusje, let veel op haar, is altijd chagrijnig en bovendien kwetst hij mijn moeder vaak. Bij mijn vader doet hij dit nooit. Wat zou u doen?

Meisje van 11, naam bij de redactie bekend.

BESPREEK HET MET HEM

Bespreek het probleem eerst met je broertje. Hij heeft het net als jij moeilijk met de echtscheiding van je ouders. Doet hij er niets mee, betrek dan je beide ouders erbij. Het heeft ook met hen te maken. Wie weet brengt zo'n gesprek iets goeds teweeg in jullie gezin.

Ank van der Spek (74), St.-Michielsgestel

HULP VAN EEN VOLWASSENE

Je broertje heeft het moeilijk met de verwerking van de scheiding. Misschien kun je met je moeder of vader hierover praten, of met iemand anders die volwassen is en die jij vertrouwt. Vraag of zij willen helpen en hoe zij kunnen helpen. Een gesprek met je broertje op een goed moment? Laat hem weten dat je hem begrijpt en dat je hem wilt helpen, en vertel ook dat je er zelf last van hebt.

Jim Verstegen (59), Hengelo (Gld)

NIET EXTRA LIEF

Ik zie vaak gevoelige meisjes zoals jij in de KIES-groep (Kinderen in een Scheiding). Ze kijken bezorgd naar hun vader en moeder: gaat het wel goed met ze? Natuurlijk zijn er verschillen, in het huis van je vader gaat het er anders aan toe dan in het huis van je moeder, dat is normaal, dat went wel. Jij kunt er niks aan doen. Je hoeft ook niet extra lief te zijn voor je moeder, als je broertje loopt te klieren. Je helpt haar het beste door gewoon jezelf te zijn. Dat kan soms al best lastig zijn als je in twee huizen woont!

Ans Peters (60), Zeist

SAMEN DINGEN DOEN

Probeer er zoveel mogelijk voor hem te zijn, bijvoorbeeld door samen spelletjes te doen. Misschien kun je samen naar dezelfde sport. Probeer het voor je broertje zo aantrekkelijk mogelijk te maken door dingen te doen die hij leuk vindt. Hopelijk pakt dit voor jou goed uit.

Krijn Schoonderwoerd (59), Leiden

VERDRIETIG

Zeg tegen je broertje: behandel iemand anders zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Probeer een beetje aardig te doen, misschien voelt hij zich wel heel verdrietig. Veel succes!

Maleah Koene (10), Den Haag

GEPREK MET Z'N DRIEËN

Wat ik je zou gunnen, is het vertrouwen dat je moeder de problemen met je broertje kan oplossen. En: jij bent ook wijzer geworden, eerst had je veel ruzie met je vader en nu niet meer. Misschien kun je eens vragen aan je broertje hoe hij het vindt dat papa en mama gescheiden zijn. Is het een idee om eens iets met zijn drieën te doen, juist omdat het toch ook een grote verandering is? En misschien eens aan je moeder vragen of ze het er nog eens met jullie over wil hebben.

Emmy de Graaff (57), 's-Hertogenbosch

Over twee weken: Is het erg dat ik geen eigen vrienden heb?

Ik ben een vrouw van 51, gelukkig getrouwd, drie kinderen, alles prima. Alleen heb ik geen vrienden. Dat vind ik geen probleem. Mijn man heeft diverse vriendengroepen waarmee ik prima kan opschieten, de kinderen brengen vrienden mee, ik ben makkelijk in sociale contacten, tot vermaak van mijn man, die ook nooit heeft begrepen dat ik geen behoefte heb aan eigen vrienden. Is het raar, of niet? Zijn er meer mensen die dit hebben? Soms schaam ik me, want iedereen heeft vriendinnen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 31 oktober 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden