Hoe kan ik het beste maandelijks beleggen?

Ik wil automatisch beleggen zonder me druk te maken. Gewoon maandelijks een bedrag inleggen in een goed gespreid beleggingsfonds tegen lage kosten. Ik kan het geld een lange tijd missen en ik zie wel wat het oplevert. Hoe pak ik dat aan?

Reinout van der Heijden
De Amsterdamse beurs Beeld anp
De Amsterdamse beursBeeld anp

Wie genoeg spaargeld heeft, kan daarnaast prima beleggen. Uw uitgangspunt is ideaal: u heeft geen haast en kunt het geld laten staan als het op de beurzen een tijdje tegenzit. Verder pakt u het goed aan: u spreidt uw inleg in tijd en ruimte door maandelijks in te leggen in een beleggingsfonds dat zijn inleg verdeelt over een groot aantal bedrijven in diverse landen. Helemaal ideaal is het als u het geld ook weer gespreid kan opnemen tegen de tijd dat u wilt beginnen met uitgeven.

Hierdoor hoeft u zich niet enorm te verdiepen in wat u doet. U hoeft niet te weten wanneer u in- of uitstapt, want dat doet u geleidelijk. U hoeft ook niet te weten waar u precies in belegt, zolang het beleggingsfonds van uw keuze maar genoeg spreiding heeft. Als de olieprijzen ineens sterk dalen, heeft u daar maar beperkt last van. Uw beleggingsfonds belegt als het goed is in heel uiteenlopende sectoren in diverse landen.

U moet wel goed op de kosten letten. U moet ergens een beleggingsrekening openen en bepalen waar uw geld in belegd wordt. Uit gezonde zuinigheid kunt u het best kiezen voor beursgenoteerde indexfondsen of trackers. Dat zijn beleggingsproducten die een bepaalde groep aandelen volgen, zonder moeilijk te doen. Ze imiteren de beurzen in Amsterdam of New York of een nog bredere index zoals MSCI. Passief beleggen heet dat. Misschien niet intelligent, maar wel goedkoop. En besparen op de kosten is ook slim.

Eerst het kiezen van een beleggingsrekening. Ook daar moet u op de kosten letten. De grote banken (ABN Amro, Rabobank, ING) hebben mixfondsen met een risicoprofiel waar u zich prettig bij kunt voelen. Gemakkelijk, maar niet de goedkoopste optie. Let maar eens op de diverse beheer-, transactie- en servicekosten.

Voordeliger zijn platforms zoals Binck, Brandnewday, Meesman of Robein waar u zelf een verdeling kiest. Ook dat is te combineren met een automatische, maandelijkse inleg.

Als u het goed wil doen, kunt u de indexfondsen van de aanbieders met elkaar vergelijken op morningstar.nl, een gratis site met informatie over duizenden fondsen. De beste spreiding hebben wereldwijde aandelenfondsen die de MSCI-index volgen. Wie tien jaar of langer maandelijks inlegt en later geleidelijk het geld weer opneemt, heeft aan zo'n wereldwijd fonds genoeg.

Als later blijkt dat u het geld harder nodig heeft dan u dacht, aarzel dan niet en stap (deels) over naar obligaties of spaarproducten. Beleggen is de kunst om niet meer risico te lopen dan u aankan. Helemaal automatisch en zonder zorgen wordt het nooit.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden