Hoe kan ik gunstig schenken aan een goed doel?

Elk jaar schenk ik aan diverse goede doelen. Om belastingvoordeel te halen maak ik deels gebruik van een periodieke schenking. Hoe combineer ik dat met eenmalige schenkingen?

Wat u in een collectebus stopt, telt niet mee. U moet de afboeking kunnen aantonen. Beeld anp

Wie geeft aan een goed doel, kan de gegeven bedragen opvoeren bij de belastingaangifte in het jaar daarop. Het goede doel moet wel erkend zijn door de Belastingdienst en een ANBI-status hebben. Check in het landelijke register (zie belastingdienst.nl/anbi) of dat het geval is.

Wat u in een collectebus stopt, telt niet mee. U moet de afboeking kunnen aantonen. Wie toch al via de bank overboekt, kan er ook een periodieke schenking van maken. Wie minstens vijf jaar lang jaarlijks een vast bedrag schenkt, mag alles aftrekken.

Er geldt dan geen aftrekdrempel van 1 procent, zoals bij gewone giften. Een ander voordeel is dat u dan ook verenigingen aftrekbaar kunt schenken. Fijn voor mensen die een sterke band hebben met een sportvereniging.

U kunt periodieke schenkingen ook in natura doen. Bijvoorbeeld door vijf jaar lang een voedselpakket of speelgoed aan weeskinderen te schenken. Bij periodieke schenkingen is een schriftelijke overeenkomst verplicht, maar een notariële akte hoeft sinds 2014 niet meer. Bij een gift in natura staat wel de hoeveelheid vast (bijvoorbeeld tien poppen of spelletjes), maar de waarde mag elk jaar anders zijn.

Bij gewone giften geldt wel een aftrekdrempel. Dat is 1 procent van uw belastbare inkomen. Dat wordt ook wel verzamelinkomen genoemd. Het box-3-vermogen telt mee, maar de aftrekposten gaan er nog van af. Als u een partner heeft, telt ook zijn inkomen mee voor de drempel.

U mag uw giften wel bij elkaar optellen en kunt de aftrekpost toedelen aan de partner die er het meest profijt van heeft. De drempel bedraagt minimaal 60 euro en de aftrek is maximaal 10 procent van het verzamelinkomen.

De giftenaftrek staat op de lijst van de twintig ingewikkeldste belastingregelingen. U hoeft dus niet aan uzelf te twijfelen als u dit lastig vindt. Het aangifteprogramma rekent het gelukkig wel vanzelf voor u uit.

Veel mensen combineren een periodieke schenking aan een goed doel met losse giften. Dat is niet zo gunstig. Over de losse giften telt de volledige aftrekdrempel. Stel, u heeft een verzamelinkomen van 40.000 euro en geeft 500 euro periodiek weg en 500 euro via losse giften. De aftrekdrempel is dan 400 euro en de aftrek bedraagt 600 euro.

Periodiek schenken levert dus alleen voordeel op als de losse giften onder de drempel van 1 procent uitkomen. U moet in het bovenstaande voorbeeld dus minder dan 400 euro aan losse giften uitdelen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.