Hoe kan het dat ik ineens minder pensioen krijg?

null Beeld anp
Beeld anp

Ik ben gepensioneerd en woon tijdelijk bij iemand anders, in afwachting van mijn nieuwe woning. De Sociale Verzekeringsbank heeft mij gekort op mijn AOW omdat ik nu 'samenwoon'. Ineens krijg ik ook minder geld van mijn pensioenfonds ABP. Klopt dat wel?

Het klopt, maar het is vreemd. ABP is voor zover ik weet het enige pensioenfonds dat een gepensioneerde minder ouderdomspensioen geeft, als hij een lagere AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt. Het komt omdat ABP voor 1995 vrouwen niet als zelfstandig rechthebbende op AOW beschouwde.

De SVB heeft haar eigen regels om u minder AOW te geven. Als u met een ander persoon het huis gaat delen, krijgt u niet langer AOW voor een alleenstaande, maar voor samenwonenden omdat u de woonkosten deelt. Dat is per maand 350 euro minder. Indien u intrekt bij iemand zonder inkomen, uw kind of bij twee personen die allebei meebetalen aan het huishouden, houdt u de hogere AOW.

Zodra het SVB u als samenwoner ziet, doet het ABP dat ook. En dat kan veel geld schelen. Het ouderdomspensioen van vóór 1995 wordt dan met ongeveer een kwart verlaagd. De AOW van uw vrouw wordt namelijk volledig verrekend. Zij heeft geen eigen recht op AOW. Uw pensioen is altijd even hoog, met of zonder partner. Het maakt niet uit of uw huisgenoot het inkomen met u deelt of niet. Het ABP houdt daar geen rekening mee.

De hoogte van het pensioen wordt bepaald door de huidige situatie die dus niet wordt getoetst. Het gaat er niet om hoe destijds het pensioen is opgebouwd.

U bent nog goed af. Als over een jaar uw huis wordt opgeleverd, bent u opnieuw alleenstaand. U krijgt dan meer AOW en aanvullend pensioen. Voor u was het een tijdelijke tegenslag, maar u zult de volgende keer wel uitkijken voordat u met iemand het huis deelt.

Het is vreemd: het kabinet heeft onlangs afgezien van de invoering van de kostendelersnorm voor AOW'ers ('de mantelzorgboete') in 2019, om ouderen niet te ontmoedigen bij iemand te gaan wonen die hen verzorgt. Wat ABP doet, kan uitpakken als zo'n boete.

Bij het partnerpensioen doet het ABP hetzelfde. Het partnerpensioen - dat iemand krijgt na het overlijden van zijn partner met ABP-pensioen - wordt ook lager als de achtergebleven partner weer gaat samenwonen. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn deed dat vroeger ook, maar laat tegenwoordig het partnerpensioen ongemoeid. De verlaging leidde tot veel onvrede en weerhield sommigen van het aangaan van een nieuwe relatie.

Het ABP ziet ouderdomspensioen van voor 1995 nog als een sociale voorziening, terwijl iedereen dit nu ziet als een onvervreemdbaar recht. Je hebt er immers voor betaald. Dan moet je als ABP niet vreemd opkijken als je klanten boos worden.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden