Hoe je in 9 minuten per dag aan je carrière kunt werken

Een meerderheid (61 procent) van de professionals wil niet meer dan 30 minuten per dag besteden aan hun carrièreontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder 3.200 professionals wereldwijd. Coach Robert Benninga beweert dat je slechts in 9 minuten per dag je carrière kunt onderhouden en verder kunt ontwikkelen. Hoe? Lees snel verder.

Sanne Riepema
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Robert Benninga, Europese autoriteit en coach op het gebied van persoonlijk leiderschap en top performance, pleit dat je in slechts 9 minuten per dag je carrière kunt onderhouden en verder kunt ontwikkelen. Benninga: 'Het is als je tanden poetsen, dat doe je niet 45 minuten alleen op zondag? Het beste effect bereik je met iedere dag een paar minuten poetsen.'

Controle over je carrière
De huidige arbeidsmarkt zorgt ervoor dat we steeds meer concurrentie hebben in onze omgeving. Hierdoor is het nu belangrijker dan ooit om controle te hebben over je eigen carrière. 'Zie jezelf als je persoonlijke merk en investeer tijd in het uitbouwen en blijven ontwikkelen van dit merk, of je nou op zoek bent naar een baan of niet', zegt Lena Olivier, Head of Hiring Solutions LinkedIn Benelux. Volgens Benninga en Olivier is deze negen minuten-strategie gemakkelijk in te vullen via internet. Denk aan het bijhouden van je social media-activiteiten. Zo kun je actief deelnemen aan discussiegroepen op internet binnen de sector waarin je werkzaam bent of wilt werken. Je kunt ook om aanbevelingen in je netwerk vragen via LinkedIn. Het is volgens hen verder goed om je professionele zichtbaarheid te vergroten. Publiceer een artikel, begin een blog en ook belangrijk, kijk of je ergens op internet opduikt waar jij dat liever niet ziet. Ook kun je een video van jezelf maken waarin je een korte 'pitch' houdt over jezelf en dit plaatsen op een eigen website of op je profiel of je kunt deze meesturen als bijlage bij een sollicitatie.

Belang van netwerken
Toch wint online netwerken het niet van fysiek een praatje maken, als we het onderzoek mogen geloven. Maar liefst 62 procent geeft voorkeur aan 'offline netwerken' en 15 procent doet dit liever online. Opvallend is dat 99 procent zegt dat zij het halen van koffie voor de baas even belangrijk vinden als het updaten van hun profiel of cv. Blijkbaar kost dit minder moeite en werkt het volgens hen net zo efficiënt om hogerop te komen.

Of je nou 'online' of 'offline' netwerkt, het speelt hoe dan ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van je loopbaan. Grijp iedere kans of mogelijkheid dan ook aan en probeer uit ieder praatje iets positiefs te halen voor je carrière.

Beste netwerkers
Maar wie zijn nou eigenlijk de beste netwerkers? Uit het onderzoek kwam naar voren dat 59 procent denkt dat mannen beter kunnen netwerken dan vrouwen. Slechts 14 procent is van mening dat vrouwen beter netwerken. De beste netwerkers zijn professionals uit de Marketing en PR volgens het onderzoek. Daarna volgen politici en de top 3 wordt afgesloten door bankieren en effectenmakelaars.

Wil je alles weten over netwerken en hoe je dit het beste kunt aanpakken? Bestel dan hier het boek Netwerken werkt.

Lees ook:
Werken aan netwerken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden