Commentaar

Hoe jager Akzo Nobel veranderde in prooi PPG

Dat Akzo Nobel zich verzet tegen een overnamebod valt te billijken vanwege dreigend banenverlies.

Beeld reuters

Met steun van zakenbank Goldman Sachs doet het Amerikaanse verfconcern PPG uit Pittsburgh een poging Akzo Nobel over te nemen. Topman Ton Büchner kwam woensdag met een bonte verzameling argumenten waarom hij ook het tweede bod van de Amerikanen van tafel heeft geveegd. Lang niet zijn hele verhaal is steekhoudend.

Zo maakt Büchner gewag van 'een aanzienlijk cultuurverschil tussen beide bedrijven'. Dat onderbouwt hij met het curieuze argument dat het eerste bod van PPG 'midden in de Nederlandse verkiezingen' kwam en 'vol ongevoeligheden' zat. Dat is op zijn minst weinig overtuigend, Büchner sleept de politiek er met de haren bij.

Tien jaar geleden deed Akzo Nobel zelf een onwelkom bod op het Britse kroonjuweel Imperial Chemical Industries (ICI). Die prooi verweerde zich met argumenten die overeenkomen met die van Büchner nu. Maar destijds was zijn bedrijf de aanvaller en drukte het zijn wil door met een hoger bod. En Akzo Nobel deed ook het eigen Organon over aan een Amerikaans bedrijf, tot groot verdriet van de werknemers. Dus of de Akzo-cultuur nu werkelijk zo diepgaand verschilt van die van PPG staat te bezien.

Zeker is wel dat een Amerikaanse overname tot een periode van grote onzekerheid voor duizenden Akzo Nobel-werknemers zou leiden. Geografisch en qua productsegmenten overlappen de bedrijven, dus ligt schrappen van banen voor de hand. Ook staan mededingingsinstanties klaar deze overname van commentaar te voorzien. Afstoten van bedrijfsonderdelen, met moeilijk in te schatten gevolgen voor werknemers, kan daarvan het gevolg zijn. Gezien al die risico's valt het Akzo Nobel-verzet te billijken.

Eerder wist Unilever zich te verzetten tegen een overname door het Amerikaanse Kraft Heinz. Die opeenvolging is niet toevallig. Amerikaanse bedrijven voelen zich nu sterk door de combinatie 'sterke dollar, lage rente' en relatief lage koersen in Europa. Hun overnames komen vooral voort uit die financiële overwegingen van de korte termijn. Bedrijven als Philips, DSM, TomTom en ASML kunnen ermee te maken krijgen. Voor hen valt te hopen dat Akzo Nobel de aanval weet af te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden