Hoe hygiënisch is uw broodje kroket?

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Iedereen kan voortaan controleren hoe hygiënisch zijn broodje kroket of mozzarellasalade in de lunchroom om de hoek is klaargemaakt, en hoe het er is gesteld met de bestrijding van muizen en ander ongedierte. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint vandaag met de publicatie van de inspectieresultaten van horecabedrijven.

Van ruim 1.600 lunchrooms is op de website en op een speciale app van de NVWA te zien of ze goed of minder goed scoren op het gebied van hygiëne, koeling van voedsel en ongediertepreventie. Het is de eerste stap naar de openbare beoordeling van alle 45 duizend horecabedrijven in Nederland.

De NVWA werkt met een stoplichtsysteem: groen is goed, bij oranje heeft de inspectie een tekortkoming gezien waarvoor een boete is opgelegd. Rood betekent dat de tent onder verscherpt toezicht staat omdat er een structureel probleem is met hygiëne, voedselveiligheid of ongedierte.

Uit de inspectieresultaten blijkt dat lunchrooms het redelijk goed doen. Van de 1.621 lunchrooms krijgen er 878 groen licht. Bij 32 staat het licht op oranje, rode scores zijn er (nog) niet. Voor 711 zaken is nog geen beoordeling zichtbaar, omdat ze het afgelopen jaar geen inspectie hebben gehad.

Het openbaar maken van de inspectieresultaten is een wens van de Tweede Kamer. De NVWA is niet voor niets met de lunchrooms begonnen, uitgezonderd de ketenzaken als Subway en Bagels & Beans. De ervaring leert dat dit type horecabedrijven de keuken over het algemeen op orde heeft, mede omdat de maaltijden relatief eenvoudig zijn. De voedselautoriteit wilde geen vliegende start maken met al te veel rode en oranje stoplichten.

Eén muis in de zaak betekent niet meteen oranje. Bij kleine foutjes in de keuken kan de ondernemer toch groen blijven, mits hij aantoont dat hij de tekortkoming snel oplost. Voor het oranje stoplicht moet wel iets meer mis zijn. De kwalificatie rood wordt alleen gegeven als een horecaondernemer herhaaldelijk in de fout gaat en de inspectie bij controles geen verbetering bespeurt.

Binnen een jaar moeten ook de beoordelingen van shoarma-, döner- en kebabzaken door de Voedsel- en Warenautoriteit publiekelijk zichtbaar zijn. De verwachting is dat in 2016 alle horecagelegenheden in Nederland gekleurd op de kaart staan.

Koninklijke Horeca Nederland is, na aanvankelijke aarzeling, voorstander van de openbaarmaking. 'Er was in het begin discussie over hoe de consument het oranje stoplicht zal interpreteren', zegt een woordvoerder. 'Maar uiteindelijk is iedereen gebaat bij transparantie. Bedrijven die rood krijgen, maken er echt een potje van en zijn slecht voor het imago van de sector.'

Volgens de woordvoerder van Horeca Nederland past de publicatie bij deze tijd: 'Op internet staan ook allerlei reviews van horecazaken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden