Hoe hou ik de orthodontist in toom?

Geldvraag

Mijn zoon is 16 en gaat al jaren naar de orthodontist. Wij zijn aanvullend verzekerd voor een bedrag tot 2.000 euro. De verzekeraar wil de rekening niet meer betalen, omdat wij aan het maximum zitten. Had de orthodontist daar niet op moeten letten?

Beeld Willem ten Veldhuys / Dijkstra bv.

Een goede orthodontist stelt van tevoren een behandelplan met de klant op, inclusief een overzicht van de kosten. Als hij hiervan afwijkt, zou hij hierover met u en uw zoon moeten overleggen en een toelichting moeten geven waarom de behandeling duurder uitvalt. Een beugel kost vaak 1.500 tot 2.500 euro.

De vergoeding vanuit de verzekering is uw verantwoordelijkheid. Dat is niet iets waar de orthodontist op let. U moet regelmatig inloggen op de 'mijn-omgeving' van uw zorgverzekering en kijken hoeveel van de totale vergoeding al is opgesoupeerd.

Ga af en toe mee als uw kind de orthodontist bezoekt. Vraag hoelang de behandeling nog duurt en praat zeker ook over de kosten. Uit zichzelf beginnen artsen daar nooit over. Dat weet ik uit ervaring en van een arts in de familie. Zij hebben in de opleiding geleerd kwaliteit voorop te stellen. U moet voor uw financiële belangen opkomen, want zowel kind als dokter doet dat niet.

Uit enquêtes over orthodontisten en tandartsen blijkt regelmatig dat hun voorlichting tekortschiet. De meeste klanten krijgen geen informatie over de diverse opties en kosten van de behandeling.

Het komt ook regelmatig voor dat een offerte vooraf ontbreekt. En die is belangrijk. Als de kosten later meer dan 15 procent hoger uitvallen, kan de patiënt alles boven die grens weigeren te betalen.

Bij orthodontisten is ook de duur van de behandeling belangrijk. Voor controle kan de orthodontist maandelijks een tarief in rekening brengen. Op jaarbasis kost alleen al de controle 320 tot 690 euro, afhankelijk van het soort beugel. De maximale vergoedingen voor orthodontisten worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In 2018 stijgen hun tarieven met 2,7 procent en ten opzichte van 2016 met 4,5 procent.

Het best kunt u in overleg met de orthodontist afspreken hoeveel behandelingen er nog volgen en of een en ander niet kan worden uitgesteld tot volgend jaar, zodat u voor uw zoon een nieuwe verzekering kan uitzoeken die opnieuw kosten van de orthodontist vergoedt.

Want dat is het rare: de vergoedingen voor een beugel zijn aan een maximum gebonden, maar wel per verzekeraar. Wie overstapt naar een andere verzekeraar, kan vanaf nul beginnen met declareren.

Soms geldt een wachttijd. Je moet dan een paar maanden tot een jaar verzekerd zijn voordat je recht hebt op de vergoeding. Let bij het overstappen dus goed op de voorwaarden.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.