Hoe het zit met vrouwen

Vrouwen kunnen niet schrijven, vindt Wilma de Rek. Behalve dan in het zeldzame geval dat ze talent hebben, en tijd.
Voor mannen geldt trouwens hetzelfde.

Het is Boekenweek en het is Vrouwendag, dus daar gaat-ie weer: kunnen vrouwen schrijven?


Het politiek correcte antwoord is: nee.


Een paar jaar was het politiek correcte antwoord ja, maar de tijden zijn veranderd. Vrouwen worden weer gewoon gezien als aparte mensensoort. Ze hebben andere vriendschappen dan mannen, ze hebben een ander brein dan mannen en ze blijken, las ik in de Volkskrant, over een merkwaardig lichaamsdeel te beschikken, de zogeheten 'foef', waar ze het liefst voortdurend dingen in stoppen.


Vrouwen kunnen niet schrijven. Een gerenommeerd redactrice van een gerenommeerde uitgeverij zei het onlangs zelf. Het heeft allemaal te maken met de holtes. Vrouwen hebben holtes en mannen niet. Daarom zijn vrouwen ontvangend en passief. Die holtes moeten vol. Mannen weten daar wel raad mee. Ze zijn actief en gevend. Een mens schrijft niet met de pen maar met de pik.


In het laatste nummer van Filosofie Magazine beklaagt de hoofdredactrice zich, net als eerder documentairemaakster Sunny Bergman, over het toenemende verschildenken. In 1949 schreef Simone de Beauvoir dat je niet als vrouw wordt geboren maar tot vrouw wordt gemaakt; 65 jaar later lees je overal dat je niet tot vrouw wordt gemaakt, maar als vrouw wordt geboren. De hoofdredactrice werd daar verdrietig van. Vanwege Vrouwendag heeft ze het hele maartnummer gewijd aan uitsluitend vrouwelijke schrijvers en filosofen.


Het is een leuk nummer geworden, maar dat komt niet omdat er alleen maar vrouwen in staan. Een heel nummer vullen met alleen maar vrouwen is net zo onzinnig als een heel nummer vullen met alleen maar homo's, alleen maar blinden of alleen maar filosofen met één been.


Het Volkskrant Magazine had Ik Jan Cremer geïnterviewd. Ik Jan Cremer vindt dat vrouwen moeten koken en stofzuigen en dat schrijven mannenwerk is. Toen hij kleine kinderen had, voedden zijn vrouwen die op, als ze zin hadden tenminste, en anders niemand. De voortreffelijke vrouwelijke interviewer vroeg waarom hij zelf niet kon opvoeden en stofzuigen. 'Ja, hoor eens, ik schreef een boek!', antwoordde Ik Jan Cremer. 'De Hunnen.'


De Hunnen is een heel slecht boek. Dat is niet zo raar. De meeste mannen schrijven slechte boeken. De meeste vrouwen trouwens ook. Sommige mannen schrijven goede boeken en sommige vrouwen ook. De meeste mensen met één been zijn geen goede filosofen en sommige wel.


Mensen die goed willen schrijven of filosoferen hebben om te beginnen talent nodig, en daarnaast tijd. Hoe minder vaak ze moeten stofzuigen of in de keuken hoeven staan om een lekker maaltje in elkaar te draaien, hoe meer tijd ze hebben. Vroeger stonden vrouwen vaker in de keuken dan mannen, nu koken mannen ook wel eens (behalve Ik Jan Cremer), waardoor meer vrouwen andere nuttige dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld schrijven.


Zo zit het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.