Hoe het wonderbaarlijke verhaal Amiri zich tegen de familie keert

Het medeleven met de uitgezette Afghaanse asielzoeker Feda Amiri en zijn dochter Tamana is omgeslagen in verwarring. Het publieke sentiment lijkt zich tegen de familie te keren, omdat ze mogelijk hebben gelogen over verwondingen die Amiri heeft opgelopen tijdens zijn uitzetting. De zaak is extra pijnlijk voor politici en andere Nederlanders die het voor hen hebben opgenomen.

Natalie Righton
Tamana Amiri op vliegveld Schiphol, als haar vader wordt uitgezet naar Afghanistan. Beeld Herman Wouters / Hollandse Hoogte
Tamana Amiri op vliegveld Schiphol, als haar vader wordt uitgezet naar Afghanistan.Beeld Herman Wouters / Hollandse Hoogte

Het verhaal over de mishandeling van Amiri op 6 januari door Nederlandse marechaussees op een burgervlucht naar Kabul is 'niet te verifiëren', zegt kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell. Zij reisde het tweetal achterna naar Kabul. Volgens diverse media beweerde Tinkebell vandaag dat dochter Tamana 'een toneelstukje' heeft opgevoerd over de verwondingen van haar vader. Dat ontkent de kunstenares inmiddels: 'Als dat zo is, dan zijn het hele goede acteurs. Ik weet het niet zeker.'

Tamana heeft vanavond laten weten dat haar vader herstellende is. Over de ophef rondom mogelijke leugens heeft ze nog niet gereageerd.

Meer over de zaak-Amiri

Waarom moet een Afghaanse vader weg als zijn gezin mag blijven? Lees het hier.

Is Amiri onterecht uitgezet? Lees hier vijf vragen over deze zaak.

Volgens Tamana is haar vader met een botbreuk en geheugenverlies gevonden in een ziekenhuis in Kabul. Lees hier meer over haar beweringen.

Politiek gevoelig

De kwestie ligt politiek gevoelig. Staatssecretaris Fred Teeven van Immigratie antwoordde woensdag op Kamervragen van Joel Voordewind (ChristenUnie) dat Amiri bij zijn uitzetting geen verwondingen heeft opgelopen. Teeven heeft 'geen verklaring voor de door betrokkene gestelde dan wel voorgewende verwondingen'.

Kamerlid Voordewind vindt niet dat hij het te snel heeft opgenomen voor Amiri. 'Ik heb eerder een doktersverklaring gekregen waaruit blijkt dat hij vanaf 6 januari in het ziekenhuis is opgenomen met een kniefractuur. Dat is voor mij aanleiding om opheldering te vragen.' Wel zegt Voordewind dat kunstenares Tinkebell haar eigen geloofwaardigheid heeft ondergraven. 'Als je eerst zegt dat hij is mishandeld en daarna dat het een toneelstukje is geweest, dan gaat dat ten koste van haar reputatie.'

Dochter Tamana houdt vol dat haar vader in het vliegtuig een beenbreuk heeft opgelopen, een zak over zijn hoofd heeft gekregen en daarna in de aankomsthal van vliegveld Kabul door stress ineen is gezakt. Daar zou hij door omstanders zijn opgepakt en naar een ziekenhuis in Kabul zijn gebracht.

Een betrouwbare Afghaanse vertaler, met wie de Volkskrant al ruim drie jaar werkt, is door Tamana weggehouden bij de vader om zijn verhaal te verifiëren. Hij moest buiten het ziekenhuis wachten en kon dus niet met de arts of vader zelf spreken. Het gaat om een privékliniek ver weg van het vliegveld, waar een opname een fortuin kost voor een gemiddelde Afghaan. De indruk is dat Amiri vrienden heeft in Kabul die de opname voor hem hebben betaald of dat hij daar maar heel kort is geweest. Eerder beweerde Amiri tegen Nederlandse autoriteiten dat hij niemand meer kent in Kabul en dat hij geen geld heeft.

null Beeld anp
Beeld anp

Kunstproject

Of het verhaal van Amiri en zijn dochter klopt, vindt Tinkebell niet belangrijk, heeft ze tegen Omroep Brabant toegegeven. Ze blijkt het tweetal te volgen voor een film over het Nederlandse asielbeleid, dat in haar ogen inhumaan is. Tamana zou hebben geweten van geluidsopnames. Alle gesprekken met haar, maar ook met journalisten en Kamerleden, blijken (deels ongevraagd) te zijn opgenomen. Ze wil de film op 27 maart vertonen in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

De kunstenares en Tamana komen donderdagmiddag aan in Nederland. Vader Amiri is bij een tussenstop uitgestapt in Dubai. Het is voor Afghanen mogelijk om zonder asielstatus naar Dubai te vliegen. Hoe hij aan het geld komt en wat hij daar gaat doen, is onduidelijk. Verder reizen naar Nederland kan alleen met een visum.

Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell Beeld ANP
Katinka Simonse, beter bekend als TinkebellBeeld ANP

Wreed regime

Amiri is begin januari Nederland uitgezet omdat hij in het verleden heeft gewerkt voor de Afghaanse geheime dienst KhAD. Deze eenheid stond berucht om het gruwelijk martelen, doden en laten verdwijnen van 'andersdenkenden' tijdens het communistisch regime (1978-1992). De dienst joeg naar schatting 50 duizend Afghanen de dood in. Volgens de rechter is het aannemelijk dat Amiri heeft meegedaan aan de wreedheden.

Amiri heeft achttien jaar in Nederland gewoond voordat hij is uitgezet. Zijn gezin mag blijven. Meerdere families zijn zo uiteen gescheurd. Dochter Tamana wilde aandacht vragen voor dit probleem, maar dreigt nu door een warrig verhaal de sympathie van politici en burgers te verliezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden