Hoe het 'spectaculaire' CNN-hologram uit 2008 maar niet wilde doorbreken

Precies vier jaar geleden, tijdens de verkiezingsavond in de Verenigde Staten, was het een grote noviteit: het hologram van een verslaggever werd onaangekondigd in de CNN-studio 'gebeamd'. De verrassing was groot en het resultaat opmerkelijk levensecht. Dit was de toekomst van het televisienieuws.

Beeld CNN

Vandaag, aan de vooravond van nieuwe Amerikaanse verkiezingen, moet worden geconstateerd dat het hologram niet bepaald een blijvertje was. CNN werd in 2008 bejubeld om de techniek waarbij de verslaggeefster, die in Chicago stond, plots als een 3D-projectie naast nieuwslezer Wolf Blitzer bleek te staan. De saaie gesprekken met correspondenten via een 'ouderwets' beeldscherm zouden tot het verleden gaan behoren.

Het liep anders. De dure techniek bleef duur en bovendien ook nog eens tijdrovend. CNN en andere nieuwsstations richtten zich na de eerste ooh's en aah's weer op die andere - wat makkelijker te realiseren - noviteiten, zoals het speciale aanraakscherm waarbij de presentator in een mum van tijd nieuwe gegevens bij elkaar 'swiped'. CNN heeft wel een reputatie hoog te houden voor wat betreft multimediale nieuwigheden, dus het is afwachten waar de nieuwszender op 6 november aanstaande mee zal komen.

'Hologram is onecht'
Ook in Nederland wist de hologram-techniek niet door te dringen tot de televisierubrieken. Het NOS Journaal, sinds een paar maanden in een nieuwe jas, zegt in een reactie de techniek ook nooit serieus overwogen te hebben. Hoofdredacteur Marcel Gelauff: 'Met onze nieuwe vormgeving willen we de anchor juist menselijker maken en dichter bij ons publiek brengen. Een hologram is onecht en dat vind ik niet bij de NOS passen. Verre van. Het is niet meer dan een aardige gimmick, dat heb je na twee keer gebruiken wel gezien.' Gelauff is verantwoordelijk voor de nieuwe look and feel van het NOS Journaal en introduceerde onder meer de lopende presentatoren en het aanraakscherm dat tijdens het Journaal door presentator, maar vooral de weerman wordt gebruikt.

'Voegt weinig toe'
Bij concurrent RTL Nieuws zijn ze ook druk met het vernieuwen van het decor. Verslaggevers die daarin verschijnen in een hologram, ziet hoofdredacteur Harm Taselaar niet gebeuren: 'Die 'Star Trek-truc' hebben wij hier nooit gezien als een toekomstig onderdeel van het televisienieuws. Te ingewikkeld, en het voegt uiteindelijk ook veel te weinig toe.' Over de noviteiten waar RTL Nieuws dan wel mee komt vanaf volgend voorjaar wil Taselaar nog niets kwijt. 'Daar zijn we nog volop over aan het denken'.

Concerten
Waar het hologram de afgelopen jaren nog wel een kleine doorbraak beleefde, was op het concertpodium. In april dit jaar shockeerden rappers Dr. Dre en Snoop Dogg hun publiek door plotseling een duet met de overleden rapper 2Pac in te starten. De levensechte wederopstanding van het rap-icoon als hologram ging de wereld over. Sindsdien wordt er gesproken over 'comebacks' van Elvis Presley, Jimi Hendrix en Michael Jackson. De truc is dan ook alleen voor de hele groten weggelegd; het geintje kost volgens schattingen enige tonnen per keer.

De primeur: het hologram bij CNN in 2008:

Beeld CNN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.