NieuwsKlimaatdebat

Hoe het klimaatdebat de VVD (en daarmee Rutte III) verdeelde

Het klimaatdebat in de Tweede Kamer stond gepland op woensdag 30 januari, maar op verzoek van de oppositie werd dat een week uitgesteld. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff was namelijk niet aanwezig. Hij is niet de eerste binnen zijn partij die zijn bedenkingen heeft bij het Klimaatakkoord: een overzicht van het klimaatdebat binnen de VVD.

Premier Mark Rutte en Klaas Dijkhoff (VVD) na afloop van coalitie-overleg op het ministerie van VWS. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De Tweede Kamer leek in december nog zo eensgezind, toen de zeven initiatiefnemers van de ‘historische’ Klimaatwet zaten te glunderen in vak K. Een rechts-linkse samenwerking van 113 zetels, incluis de VVD. Maar ze hadden nog niet ingestemd met de wettekst, of VVD’er Hayke Veldman zaagde al aan de stoelpoten: ‘Deze streefdoelen vormen geen verplichting die kan worden afgedwongen bij de rechter.’ Duidelijk was: het Klimaatakkoord kan Rutte III maken of breken, maar de VVD heeft er geen haast bij.

Genoeg reden om voor de jaarwisseling nog maar eens navraag te doen bij premier Mark Rutte. In een interview met De Volkskrant probeerde hij de gemoederen tot bedaren te brengen: volgens de VVD-leider gaat het Klimaatakkoord er ondanks de kritiek uit zijn partij gewoon komen, ‘zoals dat ook gelukt is bij de belastinghervormingen en het Gronings gasbesluit.’

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het jaar was nog maar net begonnen, of de VVD liet de geest alweer uit de fles. In een interview met De Telegraaf was het VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die de kans ‘nihil’ achtte dat hij de grote hoeveelheid ingrijpende milieumaatregelen uit het Klimaatakkoord allemaal gaat uitvoeren. Twee dagen later deed oud-VVD-leider Frits Bolkestein hier nog een schepje bovenop: ‘Het klimaatbeleid is toe aan een adempauze.’ De scherpe analyse van politiek verslaggever Raoul du Pré: de met het klimaatbeleid worstelende VVD begint 2019 met een gespleten tong.

Eind januari zou de Tweede Kamer gaan debatteren over de door Dijkhoff opgeroepen twijfels over het Klimaatakkoord en de twisten binnen de coalitie. Maar de oppositie zette ter plekke een streep door dat klimaatdebat, omdat nota bene Klaas Dijkhoff zelf niet aanwezig was.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Een week later zal het debat dan toch plaatsvinden. Ook in de tussentijd bleef het onrustig binnen de VVD. Als reactie op de klimaatspijbelaars zei klimaat-minister Eric Wiebes dat je op school meer leert dan op het Malieveld. En in Rijswijk, waar de liberalen al ruim zeventig jaar vertegenwoordigd zijn in het bestuurscollege, blaast de VVD de coalitie op uit onvrede met lokaal klimaatbeleid. Als dat maar goed gaat met de eenheid van Rutte III bij het klimaatdebat in de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden