Hoe het CDA zijn geliefde Landbouw verloor

Menig Kamerlid wil graag voorzitter worden. 'Ik hoop op een commissie Dierenwelzijn.'

Feest in de CDA-fractie, donderdagmiddag om half een. De commissie Landbouw is gered, wordt Binnenskamers triomfantelijk verzekerd. Het clubje Kamerleden dat zich met de boerenstand bemoeit, krijgt een eigen voorzitter. En dat is bij uitstek een baantje voor een CDA'er.


Ger Koopmans bijvoorbeeld. De montere Limburger is in de Kamer inmiddels de Koning der Boeren. Na het vertrek van Annie Schreijer Pierik, de koningin van de boerenstand in Twente, heeft hij nauwelijks nog concurrentie te duchten.


Maar twee uur later lopen we een terneergeslagen Koopmans tegen het lijf. 'Dus er komt geen Landbouw', vraagt hij beteuterd in de telefoon. Rampspoed! Na de vijandige overname van het ministerie van Landbouw door Economische Zaken, ziet hij nu ook zijn geliefde Kamercommissie opgaan in de nietszeggende lettercombinatie ELI. Weg is zijn voorzitterschap.


Diederik Samsom kan er niet om rouwen. Het groene geweten van de PvdA heeft de 'diepst mogelijke duik' gedaan toen deze week werd gevraagd wie voorzitter van een commissie wilde worden. 'Er zijn dingen die ik wel kan en dingen die ik wat minder goed kan. Neutraal voorzitten valt in de tweede categorie.' Of zijn ervaren partijgenoot Martijn van Dam zich niet geroepen voelde? 'Ehhhhh......', zegt hij veelbetekenend.


Nee, dan Harry van Bommel. De best geklede SP'er van Den Haag wil wel vicevoorzitter worden van de commissie Europese Zaken. Toch prestigieus, als je belangrijke gasten als de voorzitter van het Europees Parlement mag ontvangen. Alhoewel dat ook wel een keerzijde heeft. 'Het gebeurt weleens dat je alleen zit met zo'n gast, omdat er niemand anders komt opdagen.' Genant.


PVV'er Dion Graus had zich ook graag aangeboden. Zijn partij levert twee commissie-voorzitters. Maar de zelf benoemd dierenambassadeur heeft geen ruimte in zijn agenda. 'Ik ben primair volks- en dierenvertegenwoordiger. En zo'n voorzitterschap, daar moet je wel 100 procent voor gaan.' Bij een volgende ronde staat hij klaar. 'Ik hoop nog op een aparte commissie Dierenwelzijn.'


Douwe Douwes, Kim van Keken


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden