Hoe Hero Brinkman in voorarrest belandde

Politieagent en voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman is maandag opgepakt op verdenking van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. Dat bevestigt zijn advocaat Richard van der Weide.

Tom Kreling en Huib Modderkolk
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Brinkman zou vorig jaar informatie over een politieonderzoek naar een moskee in Amsterdam hebben gelekt naar De Telegraaf. De krant schreef in november dat de politie een onderzoek deed naar twee bestuursleden van de moskee, vanwege radicalisering. Brinkman was bij dit onderzoek betrokken. Intern gedoe rond dit politieonderzoek heeft Brinkman opnieuw in aanvaring gebracht met de korpsleiding, bevestigt een bron.

De arrestatie van Brinkman is het voorlopige hoogtepunt in een cumulatie van conflicten en meningsverschillen tussen Brinkman en de politieleiding sinds zijn terugkeer als agent in september 2013. Na zijn jarenlange PVV-tijd wordt Brinkman als rechercheur geplaatst bij het Team Grootschalig Opsporing, dat onder meer liquidaties onderzoekt. Hij mag echter zelden de straat op. Dat acht de korpsleiding niet wenselijk vanwege zijn PVV-verleden, vermoedt Brinkman.

Al in die eerste maanden leidt een verhoor tot een conflict. Een vrouw wordt in een Amsterdams café mishandeld met een gebroken glas. Brinkman spreekt met een mogelijke dader en zet haar stevig onder druk. Onder meer door te stellen dat er camerabeelden zijn van het voorval waarin 'helder en duidelijk' wordt getoond wat er is gebeurd. Ze geeft onder druk toe. Later meldt zich een andere vrouw die beweert dat zij de dader was, maar zij wordt weggestuurd.

Het verhoor wordt door deskundigen gekraakt. Er zou sprake zijn geweest van 'tunnelvisie', van het aanvoeren van vals bewijs en het verdraaien van de waarheid. De politie begint een onderzoek. Ondertussen zit Brinkman niet stil. Hij wil carrière maken bij de politie en solliciteert in 2015, net na de aanslagen in Parijs, naar een plek in het team dat terrorismezaken doet. Zelf ondervindt hij hierbij weerstand. Hij heeft het gevoel dat 'justitie' niet wil dat hij terrorismezaken gaat doen. Z'n directe bazen en de sollicitatiecommissie doen minder moeilijk en redeneren dat het hem vrij staat te solliciteren en dat hij op zijn kwaliteiten beoordeeld zal worden.

Hero Brinkman in 2015 als lijsttrekker van de Ondernemerspartij, een partij voor ondernemers en ZZP'ers. Beeld anp
Hero Brinkman in 2015 als lijsttrekker van de Ondernemerspartij, een partij voor ondernemers en ZZP'ers.Beeld anp

Wispelturige karakter

Hij krijgt de functie vanaf januari 2016. En dan speelt het wispelturige karakter van Brinkman weer op. Eind 2015 heeft hij alvast wat contacten bij zijn nieuwe team. Ze zitten met een ingewikkelde kwestie. Er is een tip binnengekomen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid over een mogelijk aanslag rond oud en nieuw. Tegelijk met de aanslag zouden criminelen een overval in Amsterdam willen plegen. Ene Hamid in een witte BMW zou bij de actie een sleutelrol spelen, alleen weet niemand bij de politie wie dat is. De man zou een bezoeker zijn van de Arrayan-moskee in Amsterdam-Noord. Brinkman bedenkt een plan. Waarom luisteren ze de bestuursleden van de moskee niet af én gaan ze op bezoek om het over die Hamid te hebben. Bijkomend voordeel: de voorzitter is al in beeld als mogelijk extremistisch en een ander bestuurslid had banden met een lid van de Hofstadgroep. De officier van justitie gaat akkoord.

Brinkman besluit zelf naar de moskee te gaan om de bestuursleden te confronteren met mogelijke extremistische invloeden en dan te kijken wat er op de tap gebeurt. Maar er gaan wat dingen mis. Tijdens het gesprek maakt Brinkman een foto van één van de bestuursleden die hij per abuis naar een verkeerde ontvanger stuurt; de imam van de moskee. Foutje. Ook geeft hij een visitekaartje van zijn nieuwe Ondernemers Partij, terwijl hij als agent op bezoek is.

Het onderzoek lijkt wat op te leveren. Een van de bestuursleden stuurt na het gesprek een sms naar een mogelijke verdachte. 'Je bent heet, politie zit op je hielen.' Toch wordt het begin 2016 alweer stopgezet. De reden is volgens justitie dat de tip niet juist bleek, verklaart een woordvoerder desgevraagd.

De moskee dient een klacht in tegen Brinkman, vanwege zijn 'onprofessionele' optreden. Dit loopt samen met de eerdere zaak rond de mishandeling van de vrouw. Dat leidt uiteindelijk in juli 2016 tot een berisping voor Brinkman. Hij wordt gedegradeerd naar brigadier en krijgt een administratieve functie op het politiekantoor nabij het Amstelstation. Dit zorgt voor een verdere verslechtering van de positie van Brinkman in het politiekorps.

Frustratie

Betrokkenen vertellen dat dit moskeeonderzoek veel frustratie bij hem opleverde. Want volgens Brinkman waren er genoeg aanknopingspunten om door te gaan en gebeurden er ook andere rare dingen die onderzocht konden worden. Waarom is het sms-bericht aan de mogelijke verdachte bijvoorbeeld niet verder bekeken? Ook kwam er een tapgesprek binnen waarin iemand van de moskee bij een anoniem persoon z'n beklag deed over het optreden van Brinkman. Dit bleek een collega van Brinkman, een agent met een Marokkaanse achtergrond. Brinkman heeft nog steeds het gevoel dat hij in alle lagen van de politie wordt tegengewerkt. Ook maakt hij zich zorgen over de invloed van de PvdA in de hoofdstad, dat het onderzoek naar moskeeën zou dwarsbomen. Als het inderdaad wordt stopgezet, is Brinkman zo nijdig dat hij volgens betrokkenen de pers wil opzoeken.

Een paar maanden later staat het verhaal over de moskee in Amsterdam in De Telegraaf. Het televisieprogramma Pauw besteedt die avond ook aandacht aan de zaak. De redactie nodigt een politie-agent uit Amsterdam uit om toelichting te geven. Het is Hero Brinkman.

Vanuit zijn cel laat Brinkman via zijn advocaat weten dat er sprake is van 'karaktermoord' door een 'hypocriet korps' dat 'weigert de realiteit onder ogen te zien' en hem nu ook strafrechtelijk kielhaalt 'onder druk van PvdA-machinaties'. 'Ze willen van me af en zetten het strafrecht in om me definitief monddood te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden