Hoe helpen wij onze kinderen aan een woning?

Wij hebben onze hypotheek bijna afgelost en willen onze overwaarde gebruiken om onze twee kinderen ieder 50 duizend euro te schenken, zodat zij gemakkelijker een starterswoning kunnen kopen. Hoe regelen wij dit?

Een jong stel tekent de papieren voor hun nieuwe huis bij de notaris. Beeld anp
Een jong stel tekent de papieren voor hun nieuwe huis bij de notaris.Beeld anp

Zo'n schenking is goed mogelijk als de gelukkige ontvanger de leeftijd van 40 jaar nog niet heeft bereikt. De schenking is dan belastingvrij. Het kan ook belastingvrij als het kind 40 jaar of ouder is, maar dan moet de partner jonger zijn. De schenking hoeft dan niet naar het schoonkind te gaan.

Ik noem dit de Piketty-hypotheek, naar de Franse econoom Thomas Piketty die heeft vastgesteld dat je in de 21ste eeuw niet meer zonder familiekapitaal kan. De enige manier om vooruit te komen, is als je ouders of schoonfamilie rijk zijn. Dat was in de 19de eeuw al zo en dat geldt nu ook weer. De vorige eeuw was een uitzondering. Toen kon je nog van een dubbeltje een kwartje worden.

Nu kan dat alleen nog als je ouders ooit opklommen tot een kwartje en bereid zijn hun rijkdom te delen. Sorry voor de beeldspraak uit de eeuw van de gulden, maar dat waren mooie tijden.

Bij de Piketty-hypotheek maakt u gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling van 100 duizend euro. Deze zogenoemde jubelton bestond al eerder in 2013 en 2014 en is nu vanaf 2017 opnieuw ingevoerd. Iedereen mag deze schenking doen, bijvoorbeeld ook de grootouders. Wie al eerder een jubelton kreeg, mag van dezelfde persoon niet nog eens zo'n belastingvrije schenking krijgen.

Duurdere woning kopen

Hoe de jubelton werkt en welke samenhang er bestaat met andere - al dan niet eenmalige - schenkingsvrijstelling, valt te lezen op consumentenbond.nl/jubelton. De regels zijn te ingewikkeld om hier allemaal uit de doeken te doen.

Dankzij een schenking kunnen de kinderen een duurdere woning kopen dan zij nu met hun beperkte inkomen voor elkaar krijgen. De ouders moeten de bank ervan overtuigen dat de nieuwe hypotheek wel te rijmen valt met hun inkomen. Banken zijn niet zo meegaand in leningen aan (bijna) gepensioneerden. Het pas gelanceerde Overwaarde Plan van Rabobank gaat een stuk soepeler met de leennormen om.

Wie een hypotheek niet voor elkaar krijgt of liever geen schuld wil, kan ook in termijnen schenken. U doet dan een toezegging om bijvoorbeeld 50 duizend euro te schenken gedurende tien jaar - ieder jaar 5.000 euro. De bank wil dat schriftelijk bevestigd zien, bij het verstrekken van de hypotheek.

De Belastingdienst beschouwt dit als een schenking op moment van vastlegging, dus het is bij een bedrag van 50 mille wel nodig om gebruik te maken van het recht op de jubelton of een andere eenmalig verhoogde vrijstelling. Het is geen probleem als het kind bij een deel van de betalingen de leeftijd van 40 gepasseerd is.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden