Hoe help ik mijn man met stoppen met roken?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn man en ik zijn al lang en gelukkig samen en we hebben twee kleine kinderen. Al sinds we samen zijn, rookt hij. In de afgelopen jaren heeft hij verschillende serieuze stop-pogingen gedaan. Maar na verloop van tijd begon hij weer. Ik ben altijd heel begripvol, positief en ondersteunend geweest. Onlangs ondernam hij weer een poging, die al snel mislukte. Hij deed daar stiekem over en dat schoot me in het verkeerde keelgat. Ik vraag me af of ik mijn ondersteunende houding niet beter kan aanpassen. Wat zou u doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Gun hem tijd

Zelf heb ik jaren gerookt, terwijl mijn man een stevige aversie heeft tegen roken. De strijd die we er om hadden, hielp ons niet. Ik wist zelf wel dat ik slecht bezig was en dat weet uw man ook. Anders deed hij niet zo veel moeite. Ik heb lange periodes van niet-roken gekend om dan weer te beginnen onder het mom van: één sigaret kan toch geen kwaad? U helpt uw man door hem dit proces te gunnen, hoe lastig u dat ook vindt. Uiteindelijk ben ik na vele pogingen geslaagd, omdat ik dat diep van binnen zelf wilde.

Anneke de Koning (62), Groningen

Training

Geef hem het boek of een bijeenkomst van de methode Allen Carr. Mijn partner zette zijn 'verslavingsknop' om na het lezen van de recensie, ik na een training van 6 uur. Zonder noemenswaardige afkickverschijnselen al 20 jaar bevrijd. Dat wens ik uw man ook zeer toe!

Franciska Ottens (55), Den Haag

Hij moet het zelf eerst willen

Uw man moet zelf willen stoppen. Zolang hij zelf niet echt wil stoppen heeft iedere poging geen zin. Laat het los en u zult zien dat hij vanzelf zal stoppen als uw man echt van het roken af wil komen.

Piet Driessen (47), Groningen

Toon geen begrip meer

Toen ik mijn huidige partner leerde kennen, was hij begripvol over mijn roken. Na een mislukte stoppoging werd hij feller. Dat maakte dat ik stiekem - en dus veel minder - ging roken en later stopte. Een boze, afwijzende partner helpt echt. Stop met uw begripvolle houding!

Elin Meijnen (45), Ravenstein

Niet mee bemoeien

Kom niet meer tussen uw man en zijn sigaret. Laat ook de wens te willen stoppen met roken bij hem. Niet meer mee bemoeien. Loslaten. Aanvaard dat uw man rookt en houd van hem. Houd ook van hem als hij niet meer rookt. De afstand zal u beiden goed doen. U krijgt rust. Uw mankrijgt de ruimte en de verantwoordelijkheid zijn eigen keuzes te maken. Die werken nog altijd het best.

Simone Wagenaar (47), Rotterdam

Blijf hem aanmoedigen

Ook ik rookte vanaf het begin van onze relatie (27 jaar). Naarmate de tijd vorderde was ik steeds vaker bezig met stoppen. Mijn (ex-)vrouw was altijd ondersteunend. Na de zoveelste stoppoging begon ik stiekem te doen, dat is wat een verslaving met je doet, je schaamt je zo. Mij is het uiteindelijk gelukt. U kunt weinig doen, de verandering moet in hem zelf plaatsvinden, het is zijn strijd. Het gaat hem zeker een keer lukken. Dan kunnen jullie het samen vieren. Ik zou dus blijven aanmoedigen. Hij kan het, echt!

Robert Brouwer (53), Arnhem

Over twee weken:

Hoe kunnen we omgaan met onze kleindochter die zich onbeschoft gedraagt?

Een paragnost vertelde dat onze 7-jarige kleindochter een 'nieuwetijdskind' is, sensitief en hooggevoelig. Zo sensitief is ze in haar gedrag echter niet, want regelmatig zet ze het huishouden op stelten, gedraagt ze zich ronduit onbeschoft en is ze extreem egoïstisch. Niets is goed, alles draait om haar.

Laatst verpestte ze een gezellig familie-etentje met haar onacceptabele gedrag. Iedereen wil haar het liefst achter het behang plakken maar onze schoondochter relateert haar gedrag aan haar 'gave' en we dienen het maar te accepteren. Onze zoon kijkt ondertussen lijdzaam toe.

Hoe pakken wij dit, of eigenlijk haar, aan? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 22 mei 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden