Hoe heet zal de Trumpsoep worden gegeten?

De zorgen over het presidentschap van Donald Trump werden dit weekend concreter, in Amerika en daarbuiten. Tegelijk benadrukken Republikeinen dat veel van zijn campagne-uitspraken met een korrel zout moeten worden genomen.

Een eerste indicatie dat de Trumpsoep niet zo heet zal worden gegeten, is de benoeming, gisteravond, van Reince Priebus tot stafchef van het Witte Huis. Deze insider in Washington staat bekend om zijn compromisgerichte aanpak.

Ook de hardliner Steve Bannon, voormalig hoofdredacteur van de rechtse site Breitbart, werd voor die functie genoemd. Hij wordt nu Trumps belangrijkste strategische medewerker en adviseur. Volgens een persbericht worden Ryan en Bannon 'gelijkwaardige partners'.

In de eerste rumoerige dagen zijn verder een paar lijnen te ontdekken. Trump lijkt vrij spel lijkt te bieden aan een laissez-fairekapitalisme dat vooral gevestigde belangen gaat behartigen.

Dit dreigt onder meer het wereldwijde klimaatakkoord te ondergraven dat vorig jaar is gesloten. In Marrakech, waar ministers en regeringsleiders morgen bij elkaar komen om invulling te geven aan dat akkoord uit Parijs, heerst grote zorg over de toekomstige Amerikaanse president. Trump laat een klimaatscepticus, Myron Ebell, de overdracht leiden van de dienst die onder Obama een instrument werd om de uitstoot van broeikasgassen in te perken. Trump zegt dat hij de winning van olie, gas en steenkool vrij baan wil geven.

In het vrijdag aangekondigde transitieteam zitten veel lobbyisten voor grote energiebedrijven, chemiebedrijven, farmaceuten en de tabaksindustrie. In dat team zitten drie van zijn kinderen, hoewel hij die ook al de leiding over zijn bedrijvenconglomeraat had gegeven.

Grote schoonmaak

Tijdens zijn campagne beloofde outsider Trump grote schoonmaak in Washington. Omdat hij aanvankelijk zelf zijn campagne financierde, achtte hij zich niet gebonden aan 'specifieke belangen'; hij zou onafhankelijke besluiten kunnen nemen. Nu blijkt hij toch niet zo onafhankelijk. Een vroegere adviseur van Trump zei tegen het onlinenieuwsmedium Politico dat hij 'verbaasd was over de hypocrisie' van de keuzen.

Sommige harde beloften lijken zachter uit te pakken. Zo zei Trump in een interview met het CBS-programma 60 Minutes dat de befaamde Mexicaanse muur ook een 'hek' kan zijn, voor bepaalde gebieden. Wel is hij van plan drie miljoen 'criminele illegale immigranten' uit te zetten.

Zondagochtend zei de Republikeinse leider Paul Ryan dat er geen deportatiemacht komt, zoals Trump had aangekondigd. Ook zei hij dat er geen importtarieven worden geheven. 'Ik denk dat er een betere manier is om Amerika concurrerender te maken, namelijk lagere belastingen.' Daarmee haalde Ryan de scherpste 'America First'-randjes van Trumps verkiezingsprogramma.

Sommige rechtse websites zijn zich rot geschrokken. 'Wat een principeloze zakkenwasser', schreef The Right Scoop. En het Anti-Media blog: 'Welke volgende campagnebelofte gaat eraan?'

Trumps woorden hebben ondertussen krachten losgemaakt die zelf de daden voor hun rekening nemen. Er werden dit weekend weer nieuwe racistische en antisemitische incidenten gemeld, variërend van hakenkruisgraffiti tot bedreigingen van journalisten. Ook waren er meerdere demonstraties tegen Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden