Hoe heet wordt de Trumpsoep gegeten & Sarah en Luuk populairste babynamen

Goedemorgen.

null Beeld AP
Beeld AP

Terwijl u sliep

Hoe heet wordt de Trumpsoep gegeten?
De zorgen over het presidentschap van Donald Trump werden dit weekend concreter, in Amerika en daarbuiten. Tegelijk benadrukken Republikeinen dat veel van zijn campagne-uitspraken met een korrel zout moeten worden genomen.

GSK beste farmaceut voor ontwikkelingslanden
De Britse farmaceut GSK zet zich van alle medicijnfabrikanten het meest in voor ontwikkelingslanden, dit blijkt uit de Acces to Medicine-ranglijst. De meetlat trekt wereldwijd de aandacht en wordt inmiddels gesponsord door Nederlandse en Britse ministeries en de Gates Foundation.

Sarah en Luuk verslaan Emma en Liam als populairste babynamen
Niet Emma en Liam zijn de meest gegeven babynamen in 2015, maar Sara en Luuk. Als je tenminste alle spellingsvarianten van die namen op een hoop gooit. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en studenten van de Universiteit van Amsterdam, die alle geregistreerde voornamen analyseerden van de ruim 14 miljoen baby's die sinds 1945 in Nederland zijn geboren.

NCTV: Terugkerende jihadisten vormen bedreiging voor Nederland
Terugkerende jihadisten kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid in Nederland. De verwachting is dat het aantal mensen dat vanuit Syrië en Irak naar Nederland terugkeert, gaat toenemen als het kalifaat valt. Dat staat in het maandag gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse president Obama vliegt vandaag naar Griekenland waar hij zijn 'afscheidstoespraak' zal houden. Verder: 19 verdachten, onder wie leden van motorclub Satudarah, staan terecht voor drugssmokkel naar Indonesië. De zaak dient vanaf 9.00 uur vanmorgen. Een paar uur later begint in Londen de Zweedse aanklager met het ondervragen van klokkenluider Julian Assange over de verkrachtingszaak waarin hij terecht staat.

Aanraders van de redactie

'Eurofilie hoeft geen russofobie te betekenen' (+)
De Bulgaren hebben een nieuwe president. Met de keuze voor socialist en politieke outsider Rumen Radev slaat het land een nieuwe, oostelijke koers in. Hoe nauw zal hij de banden met Poetin aanhalen? Een reportage.

Sheila Sitalsing: Klimaatontkenners zoals Trump zijn niet grappig (+)
Onlangs somde het World Economic Forum een aantal factoren op die het klimaatakkoord van Parijs zouden kunnen doen mislukken. Genoegzaamheid stond in het rijtje - van regeringsleiders die denken dat ze met het zetten van hun handtekening klaar zijn. Pogingen van bedrijven die geen belang bij minder CO2-uitstoot hebben om het beleid wat bij te sturen - indien nodig met behulp van verborgen geldstromen en zwembaden of dropveters voor plooibare ambtenaren. Ook niet gunstig: als iedereen met de beste bedoelingen langs elkaar heen gaat werken. Lees hier de column.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Elianne van Rens: actieve rechter en niet snel bang (+)
Even draait het 'minder Marokkanen'-proces niet om Geert Wilders. Bij de hervatting van het strafproces vandaag is het de gewraakte rechter Elianne van Rens op wie alle ogen gericht zijn. Is Van Rens er de vrouw naar om het -afgewezen- wrakingsverzoek van zich af te laten glijden?

'We willen onze kinderen geen gevoel van wanhoop geven' (+)
Hoe leggen we dit uit aan de kinderen? Dat was een van de grote vragen in New Yorkse kringen, na de verkiezingswinst van Donald Trump. Kinderen, die geen belasting betalen en voor wie idealisme nog geen prijs kent, zijn van nature al linkser dan de gemiddelde volwassene, maar hun politieke voorkeur sloeg dit jaar nog een stuk verder door. Bericht een bassischool in Brooklyn.

Rechter Elianne van Rens voor de tweede openbare zitting in de strafzaak tegen Wilders. Beeld anp
Rechter Elianne van Rens voor de tweede openbare zitting in de strafzaak tegen Wilders.Beeld anp

Zo heet Nederland
Hoe vaak komt jouw naam voor? En in welk jaar het meest? 14 miljoen baby's en dus minstens zoveel voornamen kwamen er sinds 1945 in Nederland bij. Ontdek de invloed van sport- en pophelden, immigratie en religie. En ben je op zoek naar een gegarandeerd unieke babynaam? Gebruik dan onze razendsnelle unieke-namengenerator.

'Spelen is spelen en de rest is versiering' (+)
Ze wil geen benzinepompboeket en geen speeches. Na veertig jaar acteren gaat Geert 'De Appel' de Jong (65) naar huis, naar België. Lees hier het interview.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden