Hoe Harry van Bommel wegdreef bij de SP

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. Terwijl Harry van Bommel zijn SP-lidmaatschap tracht op te zeggen, toont minister Halbe Zijlstra zich bezorgd over de situatie bij de Turks-Syrische grens.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld de Volkskrant

OPZEGGING VAN DE DAG
Van Bommel uit de SP

Een cynicus zou het als hét bewijs kunnen zien dat de SP een partij begint te worden als alle anderen: na de morrende ex-Kamerleden en de rebellerende partij-afdelingen volgt nu het vertrek van een heuse partijprominent. Partijvoorzitter Ron Meyer bevestigde maandag in het Algemeen Dagblad dat Harry van Bommel probeert zijn lidmaatschap op te zeggen.

Probeert, want vooralsnog is de opzegging niet geaccepteerd: de partijtop wil eerst een ultieme poging doen om Van Bommel in een persoonlijk gesprek tot inkeer te brengen.

Of dat kans van slagen heeft? Verslaggever Frank Hendrickx zag het voormalig Kamerlid al langer wegdrijven van zijn partij. Want waarom bedankte hij zo onverwacht voor een plek op de kandidatenlijst voor de laatste verkiezingen? 'Had hij van de partijtop te horen gekregen dat er geen plekje meer voor hem was op de lijst? Van Bommel, die in de strijd om het partijvoorzitterschap de kant had gekozen van de verliezende kandidaat Sharon Gesthuizen, ontkende in alle toonaarden. Hij zou tijdens een vakantie tot inkeer zijn gekomen.'

Zeker is dat Van Bommel en andere oudgedienden zich zorgen maken over de koers van de partij. Hendrickx: 'Zij menen dat er vooral veel 'vriendjes van partijvoorzitter Ron Meyer' op cruciale posities komen. De manier waarop Lilian Marijnissen als opvolger van Emile Roemer is aangewezen, heeft eveneens wrevel gewekt. Ook Van Bommel heeft achter de schermen laten doorschemeren dat het opvolgingsproces in zijn ogen niet eerlijk is verlopen. Marijnissen wist twee maanden eerder dan haar rivaal Sadet Karabulut dat Roemer zou vertrekken. Ook had ze toen al de steun van het fractiebestuur binnen. Het hele proces zou volgens de critici zijn georkestreerd.'

Na het bericht dat Van Bommel zijn SP-lidmaatschap heeft opgezegd, kwamen er meteen speculaties over een mogelijke overstap naar de PvdA, ook omdat hij dinsdag in zijn woonplaats Diemen het verkiezingsprogramma van de lokale PvdA in ontvangst zou nemen.

Inmiddels heeft Van Bommel zijn optreden afgezegd. Volgens Lex Scholten, PvdA-lijsttrekker in Diemen, was Van Bommel alleen 'als bekende Diemenaar' uitgenodigd. 'Dat leek ons wel leuk. Hij komt niet bij ons op de lijst en Harry is ook geen lid.'

Van Bommel in 2016 in actie tegen het associatieverdrag met Oekraïne.Beeld anp

STANDBEELD VAN DE DAG
Restauratie bij 17 graden

Op het Binnenhof staat sinds vandaag een grote kubus van wit plastic. Dit is geen plaats delict, de constructie beschermt de fontein die eronder zit. Om vragen voor te zijn, stuurde de Tweede Kamer een tweet uit over de 'enorme witte tent'. De fontein van architect Pierre Cuypers dateert uit 1885 en is toe aan groot onderhoud. De Gelderse smederij Oldenhave heeft zich reeds ontfermd over het gouden beeld van Willem II, dat bovenop de fontein prijkte, en bijbehorende roosjes en schilden. Het resterende bladgoud op de fontein wordt onder de tent bij een behaaglijke temperatuur van 17 graden gerestaureerd.

Deze Willem II is niet de tweede koning van Nederland, maar de graaf van Holland en Zeeland die leefde in de dertiende eeuw. Hij stierf tijdens een veldtocht tegen de Westfriezen in 1256 nadat hij bij Hoogwoud door het ijs zakte van het Berkmeer. Naar verluidt werd hij, half uit het ijs stekend, gedood door zijn tegenstanders en werd zijn lichaam begraven onder een haardplaat in een nabijgelegen boerderij.

De restauratie van de fontein gaat drie maanden duren.

De fontein op het Binnenhof.Beeld anp

BRIEF VAN DE DAG
Zijlstra bezorgd over Turkije

Uiterst voorzichtig laat minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken zich in een Kamerbrief uit over het onoverzichtelijke strijdtoneel aan de Turks-Syrische grens, waar Turkije ten oorlog trekt tegen de Koerden. In NAVO-verband zal Nederland om opheldering over de actie vragen, indien Turkije niet meer informatie geeft. Het kabinet zal dan aandringen op 'proportionaliteit en grote terughoudendheid'. De kwestie wordt vandaag ook in de VN-Veiligheidsraad besproken.

Minister Zijlstra.Beeld anp

WAT WIJ VOLGEN
De trage start van Rutte III

En zo lijkt ook dag 88 van het derde kabinet-Rutte voorbij te gaan zonder dat er plannen uit de bewindsliedenploeg komen. Het kabinet is weliswaar druk met het reageren op aardbevingen, oorlogen elders, onderwijsstakingen en relletjes rond borstbeelden, maar vooralsnog niet met eigen wetsvoorstellen. Die stilte is een direct gevolg van het regeerakkoord, waarin het kabinet zich voor de belangrijkste ambities afhankelijk heeft gemaakt van een reeks 'akkoorden'. En het kan nog wel even duren voordat die er zijn.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

De vier coalitieleiders presenteerden in oktober hun akkoord.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden