Hoe Harry Potterfans de bewoners van Alnwick Castle verdreven

De Broomstick Training is het hoogtepunt voor de potterfielen bij hun bezoek aan Alnwick Castle in Northumbria. Het op een na grootste kasteel van Engeland vormde het decor in de eerste twee Harry Potter-films.

Twintig kinderen, sommigen verkleed als Harry Potter, Ron Weasley of Hermione Granger, staan met een bezem tussen hun benen in het voorhof van Alnwick Castle. Ook enkele 'kidults', hedendaagse Peter Pans, hebben zich bij de cursisten van de Brooomstick Training gevoegd, het hoogtepunt voor potterfielen bij het bezoek aan Engelands op een na grootste kasteel. 'Ready, steady, go!' roept de cursusleider, een kleine, kalende man met witte boorden om de hals en een zwarte cape over de schouders. Huppelend bewegen de kinderen van Rowling zich als eucalypta's over het onberispelijk verzorgde gras.

De middeleeuwse zetel van de hertogen van Northumberland was een prominente halte op mijn Grand Tour langs het onroerend goed van de Engelse aristocratie. Daarbij valt het op hoe creatief de graven en hertogen hun zakelijke instincten aanwenden om te overleven. Zo is Highclere Castle een bedevaartsoord voor Downton Abbey-liefhebbers, heeft de Markies van Bath een safaripark aangelegd en gebruikt de vijfde graaf van Lytton het land bij Knebworth House voor popfestivals. Sinds een van de concerten is deze edelman de trotse eigenaar van een onderbroek van logé Mick Jagger.

In het oude koninkrijk van Northumbria heeft de disneyficatie van het erfgoed grootse vormen aangenomen sinds Alnwick Castle het decor was in de eerste twee Harry Potter-films. Het heeft geleid tot 800 duizend bezoekers per jaar. In het tijdschrift Tatler zei de twaalfde hertog, Ralph Percy, vorig jaar dat hij elke zomer met zijn gezin naar een buitenverblijf vlucht omdat hij zich anders een gevangene in eigen kasteel voelt. Wonend in de donjon, de middeleeuwse woontoren, hebben ze geen eigen tuinen. Elk kind kan er spelen, maar de toekomstige dertiende hertog en zijn broertjes zitten vast, als waren zij de prinsjes in de Tower.

En gespeeld wordt er. Mijn zoontje rende er met bezem in de ene en toverstok in de andere hand rond, van een show van professor Albus Dumbledore naar de proeven van de alchemist Dr. John Green, beiden gezegend met baarden waar hipsters jaloers op zouden zijn. Het is passend dat onze reis was begonnen op King's Cross, waar ongedurige rijen staan voor 'Perron negen en driekwart' en de belendende Harry Potter-winkel. Helaas waren we net te vroeg voor de opening van het stroomtreinlijntje van Alnmouth naar Alnwick, het station waar nu het antiquariaat Barter Books gevestigd is.

In het kasteel zelf kan een mens rustig luisteren naar historische wetenswaardigheden, bijvoorbeeld over de moeizame relatie tussen de Percy's en de Tudors. Zo werd Sir Thomas Percy opgehangen, uit elkaar getrokken en gevierendeeld nadat hij in opstand was gekomen tegen Hendrik VIII. Zijn neef, de zesde graaf, legde het aan met Hendriks tweede vrouw Anne Boleyn, terwijl de zevende graaf ter dood veroordeeld werd na rebellie tegen Hendriks dochter Elizabeth I. In de eetzaal ligt het doodvonnis waarin de vergevingsgezinde vorstin schrijft dat slechts Percy's hoofd eraf moet, in plaats van 'hung, drawn & quartered'.

De middeleeuwse muren zijn behangen met Canaletto's en andere schilderijen die de Percy's hadden meegenomen tijdens hun Grand Tours. 'Zoals toeristen nu', in de woorden van de Slowaakse suppoost Martina, 'ansichtkaarten versturen'. Hoogtepunt, echter, vormen de 35 wandelstokken met handvaten in vormen van pauwen, hazen en andere dieren op het landgoed. Ze blijken te zijn gemaakt door de 'Master Stick Dresser' van de Percy's, Norman Tulip. Mijn zoontje kijkt er vluchtig naar. Hij toont meer interesse in een geheel ander soort stok, de net aangeschafte toverstok van Harry Potter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden