Hoe hard is Willem Endstra’s waarheid?

Willem Endstra vertelde de politie dat Willem Holleeder, door wie hij werd afgeperst, verantwoordelijk was voor 25 liquidaties. Om de waarheid te dienen of uit doodsnood? ...

Op de achterbank van zijn gepantserde BMW heeft Willem Endstra in het jaar voor zijn gewelddadige dood in mei 2004 een inkijkje gegeven in het leven van een vastgoedhandelaar in doodsnood. Endstra werd sinds eind 2002 afgeperst door Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en een aantal van zijn criminele vrienden. De vastgoedmiljonair, die jaren samenwerkte met Holleeder en criminele miljoenen voor hem en zijn vrienden investeerde in vastgoed, zat in de tang en werd naar eigen zeggen volledig uitgeknepen.

Om zijn bedreiging kracht bij te zetten zou Holleeder Endstra vooraf op de hoogte hebben gebracht van liquidaties die in het Amsterdamse milieu zouden plaatsvinden. In totaal zou de groep-Holleeder 25liquidaties hebben gepleegd.

Het is een een uitzonderlijk lange lijst waarvan Endstra er bovendien een aantal zou hebben voorspeld. Het gaat om de moorden op Sam Klepper (doodgeschoten in 2000), Jan Femer (2000), Magdi Barsoum (2002), George Plieger (2003), Cor van Hout (2003) en Gijs van Dam junior (2004).

Een intrigerend lijstje dat, indien het waar is, bevestigt dat Willem Holleeder een van de voormannen is in de Amsterdamse onderwereld. Het feit dat Holleeder betrokken zou zijn bij de moord op zijn voormalige jeugdvriend, mede-ontvoerder en zwager Cor van Hout, doet ook recht aan de meedogenloze reputatie die ‘het beest’ zou hebben in het milieu.

Grote vraag is of de verklaringen van Endstra hout snijden. Duidelijk is dat de afgeperste vastgoedmiljonair een belang had. Hij wilde uit onder het juk van zijn afperser Holleeder. Met dat doel voor ogen besloot Endstra te gaan praten met de Amsterdamse politie. Endstra dacht dat de arrestatie van Holleeder voor hem de beste bescherming vormde.

Het motief voor de gesprekken was dus helder: informatie in ruil voor bescherming. Gezien dat motief had Endstra er geen belang bij alleen maar onzin te verkopen. Financieel onderzoek van de Amsterdamse politie heeft op een groot aantal punten bevestiging gevonden voor de verklaringen die Endstra heeft afgelegd. Dat versterkt de betrouwbaarheid van de getuigenis, maar het betekent niet dat hij bepaalde zaken niet heeft aangedikt of verzwegen.

Tijdens een strafzaak tegen Holleeder en zijn medeverdachten zal de betrouwbaarheid van Endstra’s verklaringen ongetwijfeld een punt van discussie worden. En hoewel zijn gewelddadige dood het verhaal lijkt te bevestigen, zal het Openbaar Ministerie de verklaring van Endstra moeten onderbouwen. Dat kan onder meer met verhalen van de andere slachtoffers of met ondersteunend financieel bewijs waaruit blijkt dat transacties waarover Endstra sprak daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Uit het feit dat het Openbaar Ministerie sinds de arrestatie van Holleeder, eind januari, al twee aanvullingen heeft gedaan aan het oorspronkelijke dossier, kan worden afgeleid dat onderzoek nog in volle gang is. Het OM heeft ook aangekondigd dat het onderzoek nog maanden zal duren.

Ook wordt uitgekeken naar informatie over drie bedreigde getuigen die het Openbaar Ministerie zal oproepen en die een cruciale rol in de zaak kunnen spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden