Hoe hang je verantwoord de toerist uit?

AMSTERDAM - Saskia Griep, manager Touroperating bij reisorganisatie Sawadee geeft tips voor verantwoord reizen naar inheemse volkeren.

Van onze verslaggever
Foto © Daniel Rosenthal / de Volkskrant Beeld
Foto © Daniel Rosenthal / de Volkskrant

• Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, de geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken.

• Respecteer lokale culturen en gebruiken, veroordeel niet. Je bent immers een gast in hun land.

• Het uitdelen van pennen, stickers, ballonnen en speelgoed is, hoe goed ook bedoeld, af te raden. Als toeristen van alles weggeven, leren kinderen dat bedelen loont. Als je iets wilt geven doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Zo kun je een school of een ziekenhuis steunen. Ook is het goed ter plekke iets te kopen dat je graag wilt doneren. Zo sla je twee vliegen in een klap: je helpt bijvoorbeeld een schooltje, maar daarnaast steunen jouw aankopen in een kleine schoolboekhandel de lokale economie.

• Neem enige terughoudendheid in acht bij fotograferen of filmen van de lokale bevolking. Vraag toestemming voordat je een foto neemt. Bedenk dat je het zelf ook niet prettig zou vinden als er foto's van je gemaakt worden zonder toestemming. Probeer - zeker op plekken waarvan je weet dat je er langer blijft - eerst contact te maken met de bevolking voordat je gaat fotograferen. Informeer bij bezoek eerst of er geen 'taboes' bestaan omtrent het fotograferen.

• Het wordt ontzettend gewaardeerd als je later thuis de moeite neemt om foto's op te sturen. Houd je aan je belofte.

• Georganiseerde bezoeken bieden de beste bescherming voor inheemse volken: iedereen weet waar hij aan toe is en er zijn meestal heldere afspraken. Maak hiervan gebruik, of sta in elk geval stil bij de mogelijke nadelen van een onaangekondigd bezoek aan een weinig bezocht dorp.

• Waar je ook bent op reis, mensen stellen het erg op prijs als je iets in hun eigen taal kunt zeggen. Zelfs al ken je maar een paar basiszinnetjes en is je uitspraak niet helemaal perfect, het ijs is gebroken. Het is altijd leuk een mapje met foto's van thuis en van je familieleden mee te nemen. Dit kan een gesprek enorm verlevendigen.

• In landen waar weinig medicijnen voorradig zijn, is het volstrekt af te raden om medicijnen die je over hebt, achter te laten voor de lokale bevolking. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat vaak de medische kennis ontbreekt, de bijsluiter onleesbaar is en niet gelet wordt op de houdbaarheidsdatum. Over dosering, medische historie of eventuele allergiën is vaak ook weinig bekend.

• In bepaalde culturen en tijdens religieuze festiviteiten, is het belangrijk te letten op de lokale kledinggebruiken en hier rekening mee te houden met wat je zelf draagt. In veel landen geldt voor de vrouw dat schouders bedekt moeten zijn, en dat broeken of rokken niet te kort moeten zijn.

• Koop lokale producten voor een schappelijke prijs. Besef dat de lage prijzen mogelijk zijn door (te) lage lonen. Zie afdingen niet als een sport en ga niet tot de bodem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden