vragenover de versoepelde maatregelen

Hoe groot mogen groepen zijn? En andere open vragen na de persconferentie

De loftuitingen over Nederland waren tijdens de persconferentie van premier Rutte niet van de lucht. Hij sprak over een ‘volwassen land’ wiens burgers verstandig omgaan met de coronamaatregelen. Toch zijn die niet voor iedereen even helder. Mag je nou je verjaardag vieren of niet?

Zonnen in het Utrechtse Griftpark. Vanaf 1 juni mag dat- op anderhalve meter- weer in grotere groepen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Groepsvorming mag weer! Toch?

Ja, vanaf 1 juni. Premier Rutte leek dinsdagavond te suggereren dat er een bovengrens van vier of vijf personen is, maar in werkelijkheid is er geen begrenzing. Seniorenwandelclubjes mogen weer bijeen komen. Met een groep vrienden naar het park, dat mag ook. Zolang er anderhalve meter afstand tussen iedereen zit, kan de groep in theorie oneindig groot zijn. Een menigte van vijfhonderd mensen die op anderhalve meter naar muziek luistert, lijkt daarentegen op een evenement. Die zijn voorlopig verboden. 

Kan ik straks mijn verjaardag vieren met al mijn vrienden en familie?
Dat mag, in de woonkamer of in de tuin. Vanaf 1 juni zit geen begrenzing meer aan het aantal mensen dat op visite mag komen. Ook hier geldt: de visite moet op anderhalve meter afstand blijven. Feestvarkens met een royale villa en dito tuin kunnen dus veel meer visite uitnodigen dan jarigen die op drie hoog achter wonen.

Ook opa en oma opzoeken kan straks weer, dit mag zelfs vanaf 25 mei al. Het advies om dat niet te doen, vervalt.

Wat mag nou wel en niet in de horeca?

Restaurants en terrassen mogen vanaf pinkstermaandag 1 juni weer open, en geen dag eerder. Ze moeten zo worden ingericht dat iedereen op anderhalve meter van elkaar zit. Alles gaat op reservering en iedereen moet blijven zitten. Feestcafés en discotheken hoeven dus niet per se dicht te blijven, zoals premier Rutte gisteren zei, maar zittend hossen op anderhalve meter heeft natuurlijk heeft weinig zin. 

Mensen uit hetzelfde huishouden hoeven geen anderhalve meter afstand te houden. De rijksoverheid hanteert daarbij de volgende definitie:  ‘Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden.’

Met je lat-relatie, seksbuddy of knuffelmaatje uit eten gaan mag straks ook weer, zonder anderhalve meter afstand te bewaren. Er wordt namelijk pas gehandhaafd op de anderhalve meter-afstand vanaf drie personen. Wel benadrukt een woordvoerder van Veiligheid en Justitie dat ook met minder dan drie mensen de anderhalve meter afstand het devies blijft. 

En wie controleert dat allemaal?

Er komt een grote verantwoordelijkheid te liggen bij horecaondernemers. Zij moeten erop toezien dat zijn gasten zich aan de regels houden. Mocht bij controle van de politie of gemeente blijken dat dit niet het geval is, dan krijgt de ondernemer een boete. Dat is uiteraard niet het geval als een gast zich niet aan de regels wil houden of weigert het terras te verlaten. 

Waarom mag de horeca wel open, maar blijven sportkantines gesloten?

Een logische verklaring is daarvoor niet, merkt sportkoepel NOC*NCF op. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de dichte kantines vooral te maken hebben met de ‘gefaseerde aanpak’. Niet alles tegelijk open dus. Daarom is ervoor gekozen de kantines pas weer open te gooien als er ook weer in competitieverband gesport mag worden, vanaf 1 september. Ook het ministerie begrijpt dat de verhouding tussen de kantine en de horeca misschien wat scheef is. Daarom is aan het Outbreak Management Team gevraagd te onderzoeken of de sportkantines niet toch wat eerder open kunnen. 

Wat gebeurt er als ik geen mondkapje draag in het OV? 

Een mondkapje op het perron is niet verplicht. Eenmaal in de bus of trein is het kapje verplicht, op straffe van een boete van 95 euro. Die boete leidt niet voor een strafblad, dat volgt pas bij boetes boven de honderd euro.  De NS laat weten dat ze passagiers eerst zo veel mogelijk op de regels willen wijzen voordat er boetes worden uitgeschreven. 

De mondkapjesverplichting betekent niet de treinen weer vol kunnen stromen. Het OV rijdt vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstverlening, maar alleen de plekken aan het raam zijn beschikbaar. Dat is nu ook al het geval. Mochten er meer mensen mee willen dan het aantal plekken dat beschikbaar is, dan vertrekt de trein niet voordat genoeg mensen de trein weer hebben verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden