Hoe groot moet de plaat voor je hoofd zijn om dit anno 2018 te zeggen?

De ingezonden lezersbrieven van maandag 12 maart 2018.

Walraven van Hall, beeld uit een familiefilm, 1938

Brief van de dag: Walraven van Hall

'Afgekeurd als schipper', zegt regisseur Joram Lürsen van de nieuwe oorlogsfilm Bankier van het verzet over Walraven van Hall (Volkskrant, 8 maart). Schipper? Dat klopt niet. Die treft men immers aan op de binnenvaart. Van Hall was van 1925 tot 1929 stuurman-radiotelegrafist bij rederij Koninklijke Lloyd op de koopvaardijschepen Amstelland, Flandria en Eemland. Inderdaad werd hij in 1929 voor zijn ogen afgekeurd en keerde noodgedwongen, voorzien van een uiterst positief getuigschrift, terug aan wal. Zijn maritieme achtergrond was mede bepalend om mee te werken aan De Zeemanspot, het illegale fonds ter ondersteuning van zeemansgezinnen waarvan de mannen voor de geallieerden voeren en waarvan de Duitsers de inkomens minimaliseerden. De Zeemanspot ging later op in het veel grotere Nationaal Steunfonds. Deze informatie is afkomstig uit de biografie Walraven van Hall. Premier van het verzet van Erik Schaap (2006), waarvan vermelding in de publiciteit helaas ontbreekt.

Johan van der Wal, Groningen maritiem historicus

Campert

'De schrijver Campert, lichtvoetig jongleur, ook met zware onderwerpen.' Aldus Bert Wagendorp in zijn mooie eerbetoon. Deed me meteen denken aan de verhaspeling van Remco Campert van een oud gezegde: gejongleerd, danig oud.

Eddy Koning, Amsterdam

Schiphol

De woordvoerder wijst erop dat Schiphol al veel gedaan heeft voor de vrouwenzaak... Hoe nobel. Hoe welwillend.

Hoe tenenkrommend denigrerend! Hoe groot moet de plaat voor je hoofd zijn om dit anno 2018 te zeggen?

Hanneke Broekman, Tilburg

Sleepwet

Na lezing van het heldere artikel van Huib Modderkolk over de sleepwet in de Volkskrant van 10 maart kan ik maar één conclusie trekken: de wet en de consequenties van de mogelijke invoering ervan zijn zeer complex. Dit onderwerp leent zich daarom absoluut niet voor een referendum. Ik ga op 21 maart blanco stemmen.

Mirjam Lammers, Zoetermeer

Glazen plafonds

Het valt mij op dat er idioot veel glazen plafonds zijn. Zo'n beetje 95 procent van de vuilnisophalers is man. Vrouwen maken daar überhaupt geen kans. Ruim 80 procent van de artikelen van Wikipedia wordt vrijwillig geschreven door mannen. 60 procent van de starters van bedrijven is man. Blijkbaar kom je er als vrouw niet in bij de Kamer van Koophandel.

Van de bezoekers van de Australian Pink Floyd Show was 90 procent man. Vast een mannencomplot om vrouwen te weren. Op zich begrijpelijk, want de vrouwen die achter mij stonden konden tijdens het concert hun mond niet houden. Helaas was ik mijn lul-niet-lollies vergeten...

Het is werkelijk beschamend om te zien op hoeveel plekken vrouwen gediscrimineerd worden. Of zou het allemaal iets genuanceerder liggen?

P. v.d. Weerd, Hoorn

Koppenmakers

Ik sloeg afgelopen zaterdag de krant open en las: 'Teleurstellende Wüst al flink achterop in Amsterdamse regen.' Dat is vintage Volkskrant, ik dacht dat we daarvan allang afstand hadden genomen.

Wat denkt de dienstdoende eindredacteur van: 'Diesel Wüst vecht terug in Amsterdams droomdecor?'

Diederik Stevens, Hedikhuizens

Overstappen

Het is duidelijk dat Wouter van Waning (de Volkskrant 10 maart, 'maak overstap makkelijker') nog nooit een overstap naar een andere bank heeft gewaagd. Ik vermoedde van tevoren hetzelfde, waardoor ik de overstap lang uitstelde, maar had het na de vorige bonusgekte zo gehad dat ik van ING naar Triodos ben overgestapt, alle rekeningen, van de eigen praktijk en privé, spaar- en betaalrekeningen en het hele gezin meegesleurd.

En hoe soepel ging dat! Het enige dat je zelf moet doen is automatische, periodieke betalingen die je zelf hebt ingevoerd, wijzigen. Voor de rest wordt alles voor je geregeld en doorgegeven. Doen dus!

Netje Reezigt, Abcoude

Scheidslijnen

In de kop van Zaterdag staat: 'De gevaarlijke scheidslijnen in de modefotografie.' Daar pal onder staat een paginagrote foto van een dame met een decolleté tot ongeveer haar navel. Een model ? Nee, een politica!

Een grapje van de redacteur of een illustratie hoe moeilijk de scheidslijnen zijn te definiëren?

C.P. Krop, Soest

Edelmetaal

Tijdens het schaatstoernooi van de Olympische Spelen: zilver Roest. Afgelopen weekend het wereldkampioenschap allroundschaatsen in Amsterdam: goud Roest.

Het hoofdstuk 'edelmetaal' in de handboeken natuurkunde is dringend toe aan herschrijving.

R.Smit, Den Helder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden