Hoe gaat het nu verder met Charlie Hebdo?

De redactie van Charlie Hebdo is door de aanslag van gisteren flink uitgedund. Acht journalisten, onder wie de hoofdredacteur en vier bekende cartoonisten, kwamen om het leven. Wat betekent dit voor het voortbestaan van het satirische weekblad, dat sinds 1992 wekelijks op de markt verschijnt?

Irene de Zwaan
Een herdenkingsbijeenkomst met foto's van omgekomen medewerkers van het Franse blad Charlie Hebdo. Beeld epa
Een herdenkingsbijeenkomst met foto's van omgekomen medewerkers van het Franse blad Charlie Hebdo.Beeld epa

'Ik begrijp niet hoe mensen een blad kunnen aanvallen met zware wapens', zei een geëmotioneerde Gerard Biard gisteren tegen France Inter radio. 'Een nieuwsblad is geen oorlogswapen.'

Biard, de redactiechef van Charlie Hebdo, was tijdens de aanslag in Londen. Hij ontsnapte daarom aan de dood. Acht van zijn collega's, onder wie vier bekende cartoonisten en hoofdredacteur Stephane 'Charb' Charbonnier, zijn in koelen bloede vermoord. Daarmee is de redactie, die voornamelijk uit freelancers bestaat, flink uitgedund.

Het is nu aan Biard om de verdere toekomst van het blad te bepalen. Als die er al is.

Lars Vilks, een Zweedse cartoonist, betwijfelt dit. In een interview met NBC News zegt hij 'dat Charlie Hebdo een kleine oase was'. Hij denkt niet dat veel cartoonisten hetzelfde werk durven te leveren. 'Dit (de aanslag) zal angst onder de mensen creëren die van een heel ander niveau is dan we gewend zijn', aldus Vilks.

De cover van Charlie Hebdo op 1 oktober 2014, waarop te zien is hoe de profeet Mohammed wordt onthoofd. Beeld Charlie Hebdo
De cover van Charlie Hebdo op 1 oktober 2014, waarop te zien is hoe de profeet Mohammed wordt onthoofd.Beeld Charlie Hebdo

Satire over islam

De cartoonisten van Charlie Hebdo nemen onderwerpen als kernenergie, feminisme en binnenlandse veiligheid op de hak, maar zijn vooral controversieel door hun satire over de islam. Zo drukte het blad onder meer de Deense Mohammed-cartoons af, die in 2006 leidden tot wereldwijde protesten. De redactie kreeg geregeld dreigmails. In november 2011 werd een molotovcocktail naar binnen gegooid om te protesteren tegen de uitgave 'Charia Hebdo', waarbij de profeet Mohammed gastredacteur zou zijn.

De toekomst van Charlie Hebdo is nog ongewis, maar als het aan Radio France, Le Monde en France Télévisions ligt, blijft het satirische blad gewoon voortbestaan. Gisteren brachten deze drie grote Franse mediahuizen een verklaring uit waarin ze aanbieden hun redactieruimtes beschikbaar te stellen en hun medewerkers in te zetten. Alles 'om Charlie Hebdo te laten overleven'.

Volgende week woensdag, de vaste publicatiedag, komt het blad gewoon uit, zo meldt het Franse persbureau AFP. De oplage is nog nooit zo hoog geweest: 1 miljoen exemplaren.

Google heeft 250.000 euro uitgetrokken om het voortbestaan van het satirische weekblad te garanderen.

De website van Charlie Hebdo was na de aanslag enkele uren uit de lucht. Nu is ie weer terug, in aangepaste vorm. 'Je Suis Charlie', staat met grote witte letters op een zwarte achtergrond.

null Beeld Website Charlie Hebdo
Beeld Website Charlie Hebdo

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden