Data

Hoe gaat het met vaccineren in Nederland en wereldwijd? De belangrijkste grafieken op een rij

Hoe gaat het met vaccineren in Nederland? Hoeveel mensen zijn er ingeënt, en hoeveel vaccins zijn nog op voorraad? Op deze pagina een overzicht van de coronavaccinaties in Nederland, en een vergelijking met andere landen. 

null Beeld Titus Knegtel
Beeld Titus Knegtel

Vaccinaties in Nederland

Op 6 januari is in Nederland het eerste vaccin tegen het nieuwe coronavirus gezet. Hieronder ziet u het aantal uitgevoerde vaccinaties sinds die datum. Van de vaccins die nu in Nederland worden gezet zijn twee doses nodig.

In onderstaande grafiek is toe zien hoeveel personen per doelgroep er inmiddels zijn gevaccineerd. In de data uit het GGD-systeem CoronIT is nog geen onderscheid te maken tussen de doelgroepen verpleeghuismedewerkers en thuiswonende 85-plussers. Deze aantallen worden eens per week geactualiseerd.

Deze grafiek toont het aantal goedgekeurde vaccins dat Nederland de komende weken verwacht te krijgen en het tempo waarin het vaccineren momenteel verloopt.

De levering van vaccins is daarbij erg bepalend. Hieronder is een indicatief leveringsoverzicht te zien van de komende periode. 

De meeste personen zijn vooralsnog gevaccineerd op een van de GGD locaties. Hieronder een overzicht van het aantal toegediende doses vaccin per type locatie.

Vaccinaties in de Europese Unie

Alle EU-landen krijgen in principe hetzelfde aantal vaccins geleverd, omgerekend naar inwonertal.  De komende tijd wordt dat mogelijk anders, Hongarije heeft al extra Russische vaccins ingekocht. Toch verschilt het tempo van het vaccineren nu al behoorlijk.  Hieronder ziet u het het cumulatieve aantal toegediende doses vaccin per 100 inwoners door de tijd heen in de 27 EU-landen. 

Welke landen op dit moment relatief de meeste doses vaccins hebben toegediend ziet u in de onderstaande grafieken. In de eerste grafiek worden de EU-landen vergeleken, in de tweede grafiek wordt duidelijk welk land wereldwijd aan kop gaat.

Behalve het totaal aantal doses is het ook relevant wat het huidige tempo van vaccineren is. Hoeveel vaccins zijn afgelopen week toegediend in de verschillende EU-landen?

Vaccinaties door de tijd

Hoe verloopt de vaccinatiecampagne? Neemt de snelheid toe, of lopen landen tegen organisatorische of logistieke problemen aan? U ziet hieronder het aantal uitgevoerde vaccins per 100 inwoners door de tijd heen. We laten hier, naast Nederland, de landen zien met het grootste aantal toegediende vaccins. U kunt zelf andere landen selecteren om weer te geven.

Detailinformatie over alle landen waar inmiddels informatie over vaccinaties van beschikbaar is, vindt u in de onderstaande tabel.

Verantwoording en bronnen

De cijfers zijn nog niet voor alle landen compleet. Niet elk land rapporteert dagelijks over het aantal uitgevoerde vaccinaties, en anders dan bij het aantal gemelde besmettingen zijn er geen officiële Europese of wereldwijde databronnen. De wereldwijde cijfers houdt de statistische website Our World in Data zo goed mogelijk bij. Deze informatie ziet u hier. 

De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van het RIVM, de GGD’s en het Coronadashboard. Deze worden elke dag zo snel mogelijk na 15:15 uur bijgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden