Data

Hoe gaat het met boosterprikken in Nederland en andere landen? De belangrijkste grafieken op een rij

Hoeveel boosterprikken zijn er al gezet in Nederland? Stijgt de vaccinatiegraad nog? En hoe verlopen de inentingscampagnes in de rest van Europa en de wereld? Op deze pagina vindt u een overzicht van toegediende doses in Nederland en een vergelijking van het vaccinatietempo met andere landen.

null Beeld Titus Knegtel
Beeld Titus Knegtel

Hoeveel boosterprikken worden er per week gezet?

Op 18 november is de eerste boostervaccinatie toegediend in Nederland. In de weken daarvoor werden personen met een ernstige afweerstoornis al gevaccineerd. In onderstaande grafiek is af te lezen hoeveel extra inentingen per week worden toegediend – en of het tempo van de boostercampagne versnelt.

Wie is wanneer aan de beurt voor een boosterprik?

Net als de reguliere vaccinatiecampagne worden eerst ouderen, verpleeghuisbewoners en zorgpersoneel gevaccineerd. Niet-mobiele ouderen en bewoners van een zorginstelling zonder arts zijn iets later aan de beurt, omdat zij aan huis worden ingeënt. Als de thuiswonende 80-plussers aan de beurt zijn geweest, worden uitnodigingen per geboortejaar verzonden naar de jongere leeftijdsgroepen. De meeste prikken worden gezet op een locatie van de GGD.

Hoeveel extra prikken worden er internationaal gezet?

Veel landen zijn al eerder begonnen met het toedienen van extra doses vaccin, waaronder een reeks EU-lidstaten. Hieronder ziet u het aantal toegediende extra vaccinaties naar inwonertal, over tijd.

En dit zijn de tien landen die wereldwijd gezien de meeste boosterprikken per hoofd van de bevolking hebben gezet.

Hebben maatregelen impact op het priktempo?

De Nederlandse vaccinatiesnelheid schommelt sterk. Nu vrijwel elke 18-plusser de kans heeft gehad zich te laten vaccineren is het priktempo veel lager dan in de zomer. Toch worden dagelijks nog duizenden prikken gezet, een aantal dat nog weleens kort oploopt bij de aankondiging van nieuwe maatregelen.

Hoe hoog is de Nederlandse vaccinatiegraad?

Hieronder ziet u het percentage Nederlanders van 18 jaar en ouder dat (volledig) is gevaccineerd. Het RIVM publiceert deze cijfers wekelijks.

In onderstaande grafieken is de vaccinatiegraad en opkomst per leeftijdsgroep te zien.

Hoeveel prikken zijn er in totaal gezet in Nederland?

Op 6 januari is in Nederland het eerste vaccin toegediend. Hieronder ziet u het aantal uitgevoerde vaccinaties sinds die datum. De Nederlandse vaccinatiecijfers worden sinds 13 juli alleen op dinsdag en donderdag bijgewerkt.

Waar in Nederland is de vaccinatiegraad het hoogst?

Deze kaarten tonen de vaccinatiegraad van Nederlandse volwassenen per gemeente. Selecteer een gemeente om ook de opkomst te zien. Deze cijfers worden iedere woensdag bijgewerkt.

Welke vaccins zijn in Nederland gezet?

Onderstaande grafiek geeft weer hoeveel doses per vaccinsoort per week zijn toegediend.

Hoe gaat het vaccineren in de EU?

Alle EU-landen krijgen in principe hetzelfde aantal vaccins geleverd, omgerekend naar inwonertal. Toch verschilt het tempo van het vaccineren behoorlijk.

EU: Waar zijn de meeste doses vaccin toegediend?

Welke EU-landen op dit moment relatief de meeste doses vaccins hebben toegediend, ziet u in de onderstaande grafieken.

In welk EU-land is deze week het meeste geprikt?

Behalve het totaal aantal doses is ook het huidige tempo van vaccineren relevant. Hoeveel vaccins zijn afgelopen week toegediend in de verschillende EU-landen?

Snelheid van vaccineren wereldwijd

In onderstaande twee grafieken ziet u achtereenvolgens welk percentage van de bevolking één prik heeft ontvangen en welk deel al volledig gevaccineerd is. We tonen hier een selectie van buurlanden, grote landen en landen waar de vaccinatiecampagne al ver is gevorderd. U kunt zelf andere landen selecteren om weer te geven. Deze gegevens worden voor Nederland maar één keer per week gepubliceerd.

Waar is het grootste deel van de bevolking gevaccineerd?

Waar wordt het meest geprikt? Onderstaand een grafiek met de top-15 landen en Nederland.

Waar is deze week het meeste gevaccineerd?

Ook het huidige vaccinatietempo is van belang. Hieronder ziet u de top-15 van afgelopen week en Nederland.

Welk deel van de bevolking is al volledig gevaccineerd?

Detailinformatie over alle landen waar inmiddels informatie over vaccinaties van beschikbaar is, vindt u in de onderstaande tabel.

Wat is de trend wereldwijd?

Niet overal ter wereld wordt even snel gevaccineerd. Onderstaande grafiek geeft het aantal gezette prikken per continent per week weer.

Verantwoording en bronnen

De vaccinatiecijfers zijn niet voor alle landen compleet. Niet elk land rapporteert dagelijks over het aantal uitgevoerde vaccinaties, en het onderscheid tussen eerste en tweede prikken wordt niet altijd gemaakt. De wereldwijde cijfers zijn gebaseerd op informatie van de statistische website Our World in Data. De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van het RIVM, de GGD’s en het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Het RIVM publiceert alleen op dinsdag en donderdag nieuwe Nederlandse cijfers.

De grafieken op deze pagina worden elke dag behalve op zaterdag bijgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden