Hoe gaat de Brexit-minister een uittreding vormgeven?

Deelname aan de interne markt van de Europese Unie is bepaald geen noodzaak. Dat benadrukte David Davis maandagmiddag bij zijn eerste optreden als Brexit-minister in het Lagerhuis. 'Sommige landen die niet tot de gemeenschappelijke markt behoren bedrijven er voordeliger handel mee dan EU-lidstaten,' verklaarde de 67-jarige bewindsman tegenover de van het zomerreces teruggekeerde parlementariërs. Hij voegde eraan toe dat het moeilijk is om lid van de interne markt te blijven en tegelijkertijd immigratie te beperken,  zoals de Britse bevolking verlangt. Een 'harde Brexit' lijkt dan ook zijn ambitie te zijn. Met de nadruk op lijkt.

Dadid Davis. Beeld afp

Voor het eerst sinds 1997 nam Davis achter de antieke lessenaar van het parlement plaats, geflankeerd door zijn vrolijk ogende collega-Brexiteers Boris Johnson en Liam Fox. Er was uitgekeken naar zijn toespraak, aangezien niemand nog precies lijkt te weten wat de Brexit inhoudt. Het enige nieuwtje dat de beminnelijke minister voor de halfvolle zaal in petto had, was dat hij inmiddels de beschikking heeft over 180 ambtenaren, plus 120 in Brussel. Het maakte weinig indruk op de oppositie. 'Davis heeft een dienstauto, een kantoorruimte en wat ambtenaren, maar zo te zien geen plan,' plaagde Pat McFeddan, Labours oud-woordvoerder van Europese Zaken.

Eerder in de middag zorgde Theresa May, 9.200 kilometer oostwaarts in het Chinese Hangzhou waar ze haar eerste G20 beleeft, voor deining binnen het Brexit-kamp door te beweren dat er geen 'Australisch' puntensysteem komt om de immigratie te beperken. Deze anti-immigratiemaatregel was de belangrijkste referendumbelofte van de Brexiteers. Nigel Farage sprak al van verraad door de premier, maar in het Lagerhuis verzekerde Davis dat zijn bazin juist iets strengers wil, al weigerde hij ook hier in details te treden. Te denken valt waarschijnlijk aan de herinvoering van werkvergunningen.

May verklaarde voorts dat landen als India, Mexico, Australië, Zuid-Korea en Singapore al interesse hebben getoond in handelsakkoorden met het Verenigd Koninkrijk. Voorafgaand aan de top herhaalde Barack Obama dat de TTIP-onderhandelingen wat hem betreft voorrang hebben boven een apart akkoord met de Britten, terwijl de Japanse regering liet weten dat de Britten een ernstige blunder hebben begaan door voor een Brexit te stemmen. Duidelijk is wel dat May eerst alles tot in de details wil uitzoeken voordat ze een besluit neemt. Haar voorgangers Tony Blair en David Cameron deden meestal het omgekeerde. De premier heeft het voordeel dat de Britse economie weerbaar blijkt te zijn. De dienstensector, goed voor 80 procent van de nationale inkomen, heeft afgelopen maanden de sterkste groei sinds twintig jaar laten zien. Ook de cijfers in de bouwnijverheid en traditionele industrie zien er verrassend goed uit. 'Bewijst dat niet,' zei de Conservatieve oud-minister Michael Gove, opgestaan uit de politieke dood, 'dat de Britse bevolking meer expertise bezit dan al die zogenaamde experts van het IMF, de OECD en al die anderen die een ei in hun gezicht hebben gekregen?' Johnson glimlachte, terwijl Davis zijn collega-Brexiteer waarschuwde voor een al te triomfantelijke houding.

Theresa May tijdens haar persconferentie op de G20. Beeld epa

De druk en de bravoure van de Brexiteers wekken ergernis bij Eurogezinde politici. Zo vergeleek de voormalige leider van de Liberaal-democraten Paddy Ashdown hen met fascisten. Bij het Eurogezinde deel van de bevolking lijkt de woede over de uitslag wat te zijn weggeëbd. Zaterdag kwamen in hartje Londen maar een paar duizend demonstranten opdagen bij een groots aangekondigde 'Mars voor Europa'. De meeste aandacht ging daarbij uit naar een schelm die de roze baret en gele handtas van de linkse komiek, activist en travestiet Eddie Izzard afpakte. Na het referendum had een kwart van de Britten nog de neiging om te emigreren, zo blijkt uit een recent onderzoek.

De keuze voor Brexit heeft er wel toe geleid dat het Victoria & Albert Museum op zoek kan naar een nieuwe baas. Directeur Martin Roth, een Duitser, zei dat hij zich na het referendum voelde 'als een in de dikke mist verdwaalde een skiër'. Dat geldt ook voor andere Europese ingezetenen, al liet Davis terloops doorschemeren dat wie drie jaar op het eiland woont, zich veilig kan wanen. Zijn voornaamste boodschap is dat hij zich door niemand laat opjagen - niet door Brussel, niet door de oppositie en niet door de mensen die buiten stonden te demonstreren. 'Natuurlijk willen mensen weten wat de Brexit gaat betekenen', zei Davis nonchalant. 'Nou, het betekent simpelweg dat we de EU gaan verlaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden