Hoe exact is dit kabinet eigenlijk?

Peter de Waard

Het is onbekend hoe handig de ministers van Rutte II zijn met de combinatietang en de schroevendraaier. Wel staat vast dat geen van hen een technische of exacte opleiding heeft gehad. Een beetje oneerbiedig zou kunnen worden gezegd dat alle ministers, inclusief de premier, een pretstudie hebben gedaan: geschiedenis, bestuurskunde, landbouweconomie, bedrijfskunde, politieke en sociale wetenschappen.

De enige echte bèta onder de alfamannetjes en -vrouwtjes is Ronald Plasterk, die promoveerde op een proefschrift over genetisch onderzoek naar de platworm. Maar in plaats van dat hij als minister van Milieu daarmee de bodemfauna bewaakt, is hij als minister van Binnenlandse Zaken bezig superprovincies te vormen. Dat leverde hem vorige maand in de media de slechtste rapportcijfers op van iedereen.

Blijkbaar werkt 'Kies Exact' niet in het Haagse circuit. Dat neemt niet weg dat de grootste pleitbezorgers van exacte studies zich daar bevinden. Rutte (geschiedenis), Asscher (rechten), Hennis-Plasschaert (Schoevers), Timmermans (Franse letterkunde), Dijsselbloem (landbouweconomie), Melanie Schultz van Haegen (bestuurskunde), Bussemaker (politieke en sociale wetenschappen), Opstelten (rechten), Schippers (politicologie), Blok (bedrijfskunde) en Kamp (havo, belastingcursus) willen dat de komende generatie de techniek omarmt. Vorig jaar werd zelfs een Techniekpact afgesproken met astronaut André Kuipers als ambassadeur.

Doordat de gezagsgetrouwe studenten van deze tijd het ministeriële advies echter massaal hebben opgevolgd, loopt het beleid spaak. De technische faculteiten kunnen de toestroom van nieuwe studenten niet aan. Daarnaast vrezen ze dat voor al die bètabollebozen onvoldoende banen kunnen worden gevonden nu liefst vier van de tien studenten zich over een wiskundige formule buigen in plaats van de gedragingen van een inheemse volk te bestuderen.

Voorlopig rest de universiteiten weinig anders dan een numerus fixus in te stellen voor bepaalde opleidingen waar het dringen is geblazen, zoals chemie. Verder kan er een mouw aan worden gepast door aan allerlei studies het bijvoeglijk naamwoord 'technische' toe te voegen: technische informatica, technische bedrijfskunde. Als er ook nog technische geschiedenis komt, kan zelfs Mark Rutte zich ingenieur noemen.

Als de overheid beleid voert, geldt meestal de wet van de remmende voorsprong. Er wordt actie ondernomen als de trend alweer is omgebogen. De komende jaren zal het tekort aan leraren (die massaal met pensioen gaan) groter zijn dan aan informatici (die net zijn begonnen).

Als computers en robots al het technische werk overnemen van de mens zijn er vooral vaklui nodig die de mensen vertier moeten bieden voor hun overvloedige vrije tijd: mensen met een hbo-diploma vakantie en entertainment zouden dan weleens de beste kans op werk kunnen hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden