Analyse

Hoe Eva Jinek als breekijzer kan dienen voor dagelijkse talkshow KRO-NCRV

De transfer van Eva Jinek naar de fusie-omroep KRO-NCRV en de mogelijke verhuizing van DWDD naar Nederland 1 schudden de omroepwereld flink op. Is Jinek slim bezig? En wat heeft RTL 4 hier uiteindelijk mee te maken?

Eva Jinek Beeld null
Eva Jinek

Eva Jinek blijft de gemoederen in medialand bezig houden. Werd ze de afgelopen weken al genoemd als ideale opvolgster van zowel Sacha de Boer bij het Achtuurjournaal als voor Paul de Leeuw als zaterdagavondentertainer, nu blijkt dat ze heeft gekozen voor een overstap naar de nieuwe fusieomroep KRO-NCRV. De meest logische stap die ze kon maken.

Logisch, want voor de meest begeerde vrouw van Hilversum werd WNL, de omroep die ooit door De Telegraaf in leven werd geroepen, veel te klein. Met weinig leden en dito zendtijd maakt deze omroep geen kans op die begeerde dagelijkse talkshow.

Jinek stak de ambitie zo'n talkshow te presenteren nooit onder stoelen of banken, en ook nu zegt ze: 'De plannen van de KRO-NCRV spreken zeer tot de verbeelding. Naast een wekelijks programma heeft de KRO-NCRV ook de ambitie om een dagelijkse talkshow te maken en dat perspectief past goed bij mijn persoonlijke ambities.'

Veel groter
De fusieomroep is vele malen groter dan WNL en heeft zodoende veel meer invloed op de programmaschema's die momenteel door de Raad van Bestuur van de NPO worden ingevuld. Een talkshow als Pauw & Witteman of DWDD, dát is wat beide omroepen al langer willen, en Eva Jinek is - wellicht samen met omroepcollega's Arie Boomsma of Sven Kockelmann - de ideale toekomstige vaandeldraagster daarvan. Met de dagelijkse VARA-talkshows zijn die plekken echter al verdeeld, tot groot ongenoegen van de omroepen die nu hopen met Jinek een breekijzer in handen te hebben. Jinek zelf deed er overigens goed aan om voor de twee christelijke omroepen te kiezen. De VARA zit al vol journalistiek zwaargewichten, bij de fusieomroep TROS-AVRO zou ze een vreemde eend in de bijt zijn en voor een commercieel avontuur is het nog te vroeg.

'Niet alles bij de VARA'
Precies een jaar geleden kozen NCRV en KRO ervoor om hun grieven openbaar te maken. 'Het is niet goed dat alle zendtijd voor dergelijke programma's bij de publieke omroep nu in handen is van één omroep', zei mediadirecteur Taco Rijssemus tegen de Volkskrant. 'Ik doel daarmee inderdaad op de VARA, al zeg ik daarmee zeker niet dat beide programma's nu direct van de buis moeten.' De waarschijnlijke verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1 vanaf begin 2014 (dagelijks tussen 19:00 en 20:00 - naar de wens van presentator Matthijs van Nieuwkerk die baalt van het vele voetbal op Nederland 3) en het vermoedelijk laatste seizoen van Pauw & Witteman bieden mogelijkheden.

In Hilversum - en Cannes, waar de meeste omroepbobo's nu zijn voor de jaarlijkse tv-beurs - houdt men de lippen stijf op elkaar. Soms lekt er iets uit, zoals over de verhuizing van DWDD, maar duidelijk is dat ze er nog niet uit zijn. De schema's worden nu ingevuld en om alle omroepen tevreden te houden, is er sprake van hogere programmeerkunde, een staaltje omroeppolitiek dat alleen achter gesloten deuren tot een resultaat met wederzijdse instemming kan leiden.

null Beeld null
null Beeld null

Roer omgooien
De opties zijn echter duidelijk. Als De Wereld Draait Door naar Nederland 1 gaat, houdt de NPO Van Nieuwkerk tevreden en gaat hij zeker nog een paar jaar door. 'Ik kan me geen leuker programma voorstellen. Het klopt nu allemaal als een bus en dat zie ik ergens anders nog niet zo snel gebeuren', zei hij eind vorig jaar in het programma 5 Jaar Later. Ook als Pauw en Witteman er na komend jaar mee stoppen, is Van Nieuwkerk niet meer hun logische opvolger. Van Nieuwkerk wees op het journalistieke karakter van de huidige latenightshow van Paul Witteman en Jeroen Pauw. 'Als je het roer dan gaat omgooien, en dat zou ik dan willen, dan is het nog maar de vraag of men daar zin in heeft.'

En daar komt Eva Jinek in beeld, want een journalistiek programmakarakter is wel aan haar besteed. KRO-NCRV wordt in dat geval warm gehouden met een wellicht dagelijkse talkshow op Nederland 3 - al dan niet op de plek van DWDD -, maar krijgen de latenight-plek van de VARA in het vooruitzicht gesteld. Iedereen tevreden, want zo krijg je ook de omroepen stil die ageren tegen het veel grote VARA-aandeel in de programmering van Nederland 1.

Matthijs van Nieuwkerk in 5 Jaar Later Beeld null
Matthijs van Nieuwkerk in 5 Jaar Later

RTL
Of deze toekomstbeelden nu bewaarheid worden of niet; de talenten Van Nieuwkerk en Jinek spinnen garen bij deze NPO-potpourri. In de jaren die volgen rijst hun ster, daalt het publieke sterrensalaris naar onder de balkenendenorm en is het RTL 4 dat met open armen - en een grote zak geld - op ze staat te wachten. Hun geduld wordt beloond: met Jinek & Van Nieuwkerk is er die gedroomde opvolger van de moeder aller latenightshows, Barend & Van Dorp.

Villa BvD en later Barend & Van Dorp, waren de succesvolle voorlopers van de dagelijkse talkshows. Beeld null
Villa BvD en later Barend & Van Dorp, waren de succesvolle voorlopers van de dagelijkse talkshows.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden