Hoe een vrouw moet leven in het kalifaat IS

Vrouwelijke supporters van terreurgroep IS, die onderdeel zijn van de Khansaa Brigade, hebben eind januari een gids in het Arabisch uitgebracht met richtlijnen voor vrouwen in het kalifaat. De tekst is deze week vertaald door de Britse denktank Quilliam. De meest opvallende elementen zijn hieronder uitgelicht.

'De vrouwen in de Islamitische Staat', staat er op de gids. Beeld Quilliam
'De vrouwen in de Islamitische Staat', staat er op de gids.Beeld Quilliam

Verzorging van man en kinderen is 'goddelijk recht'

In de gids, die doorspekt is met koranverzen en uitspraken van islamitische geleerden, wordt duidelijk gemaakt dat vrouwen genoodzaakt zijn tot 'een sedentaire levensstijl'. Met andere woorden: vrouwen zijn aangewezen op het huishouden en de verzorging van man en kinderen. Dit is, zo staat in de tekst, 'een goddelijk recht'. Door zich aan deze levensstijl te houden zullen vrouwen 'betere moslims' worden.

De gids bevat ook een oproep aan het Westen: 'Aan de vijanden van Islamitische Staat, de vijanden van kuisheid en zuiverheid, de seculieren en liberalen van ons eigen volk: vrouwen moeten terugkeren naar hun (...) sedentaire levensstijl. Spuug op uw cultuur, uw beschaving, gooi uw denken in de zee. God is in gevecht met jullie.'

Beperkt naar school

Een vrouw kan haar rol niet vervullen als ze 'ongeletterd en onwetend' is. Onderwijs, zo staat in de gids, is daarom verplicht. Maar het is niet de bedoeling dat vrouwen in het kalifaat gaan studeren. Westerse vrouwen die dat wel doen, dienen als slecht voorbeeld. 'Veel van onze meisjes hebben zich verloren aan de seculiere samenleving. Ze bestuderen dingen die niets met religie van doen hebben en geen wereldse toepassing hebben. Hun studies duren vele jaren en weerhouden hen ervan om te trouwen voordat ze deze vreemde studies hebben afgerond.'

De Khansaa Brigade stelt dat scholing voor meisjes ideaal gezien 'begint als ze zeven jaar oud zijn en eindigt als ze vijftien jaar zijn, of soms een beetje eerder'.

Scholieren zullen vooral lessen krijgen over religie, de Koran, de sharia (islamitische wetgeving), de islamitische geschiedenis en het leven van de profeet. Vanaf hun twaalfde leren meisjes over de regels van het huwelijk en scheiding. Ook leren ze hoe ze moeten koken en kleding moeten repareren.

Afbeelding in de gids. Beeld Quilliam
Afbeelding in de gids.Beeld Quilliam

Feminisme is fout

'Vrouwen hebben niets aan het idee van gelijkheid met mannen. Onder 'gelijkheid' moeten ze werken en rusten op dezelfde dagen als mannen, ook al hebben ze hun 'maandelijkse complicaties' en zwangerschappen en ga zo maar door.'

De gids beschrijft feminisme als 'het westerse programma voor vrouwen'. Volgens de auteur(s) van de gids heeft dit gefaald. 'De vervaging van de scheidslijnen tussen de rollen per sekse doet mensen vergeten hoe ze God moeten aanbidden.'

Feminisme is volgens de gids niet alleen voorbehouden aan het Westen. Ook het conservatieve Saoedi-Arabië zou veel te ver gaan met rechten voor vrouwen. Vrouwen mogen daar gewoon aan de zijde van hun man in een winkel werken, zijn herkenbaar op hun identiteitskaarten, ontvangen westerse studiebeurzen of gaan naar 'een corrupte universiteit' in de Saoedische stad Jedda.

Vrouwen staan in de rij voor de 'zakat', een verplichte aalmoes voor armen. Locatie: Falluja, Irak. Beeld Quilliam
Vrouwen staan in de rij voor de 'zakat', een verplichte aalmoes voor armen. Locatie: Falluja, Irak.Beeld Quilliam

Altijd bedekken

Het behoeft niet veel uitleg dat vrouwen in het kalifaat worden geacht zich altijd in verhullende kleding te steken. In de gids staat dat het 'de aangewezen rol' van de vrouw is 'om zich te verschuilen en te bedekken'.

Modewinkels en schoonheidssalons worden in de gids afgedaan 'als het werk van Iblis (de duivel)'.

Het huis mag af en toe worden verlaten

Vrouwen moeten zo veel mogelijk thuis blijven, maar zo nu en dan mogen ze het huis verlaten. Hier zijn drie geoorloofde redenen voor:

1. Als de vrouw theologie gaat studeren
2. Als ze een vrouwelijke dokter of leraar is
3. Als er een fatwa (juridisch advies in de islam) is uitgevaardigd waarin vrouwen worden opgeroepen zich aan te sluiten bij de jihad omdat de situatie van de ummah (de wereldwijde moslimgemeenschap) 'wanhopig' is geworden

IS-strijders in hun Syrische bolwerk Raqqa, dat wordt beschreven als 'de hemel voor migranten'. Beeld afp
IS-strijders in hun Syrische bolwerk Raqqa, dat wordt beschreven als 'de hemel voor migranten'.Beeld afp

Trouwen mag vanaf 9 jaar

Volgens de gids is het 'legitiem' dat meisjes op hun negende trouwen, maar 'de meeste pure meisjes zullen trouwen als ze zestien of zeventien zijn. Dan zijn ze jong en actief.'

Voor mannen geldt dat ze niet ouder dan twintig jaar moeten zijn als ze hun eerste huwelijk aangaan.

Meisjes in een school onder IS-gezag in de Nineveh, Irak. Beeld Quilliam
Meisjes in een school onder IS-gezag in de Nineveh, Irak.Beeld Quilliam

Werken mag, maar wel onder voorwaarden

Sommige vrouwen in het kalifaat 'zijn gedwongen om buiten het huis te werken', stelt de gids. Werken is alleen wel aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag een vrouw in het kalifaat maximaal drie dagen in de week werken en slechts een aantal uur per dag, 'zodat ze het huis niet voor lange tijd verlaat'.

Het werk mag niet te zwaar zijn. Vakantie is verplicht en als een vrouw zwanger wordt, moet ze zeker twee jaar verlof hebben om voor het kind te zorgen. De werkplaats van de vrouw moet een plek hebben waar kleine kinderen terecht kunnen, zodat de moeder erop kan toezien dat alles goed gaat. Alleen thuis zitten, zonder toezicht, zou slecht zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden