Hoe een stierenvechtster in Frankrijk de politicus van de toekomst kan worden

'We doen een beetje anders aan politiek dan gebruikelijk. Vrolijker en positiever', zegt Marie Sara. De voormalige stierenvechtster is kandidaat voor de beweging van president Macron in de Camargue, het ruige moeraslandschap zo vlak als Nederland, met zijn roze flamingo's, witte paarden en zwarte stieren.

Marie Sara actief als stierenvechter in 2005 Beeld null
Marie Sara actief als stierenvechter in 2005

Sara houdt een informeel praatje op het terras van bar Le Perroquet in Aigues Mortes. De zon schijnt, er is pizza en wijn, een zigeunerbandje speelt covers van de Gipsy Kings. Op het plein staat een standbeeld van Saint-Louis, koning Lodewijk IX die vanuit Aigues Mortes op kruistocht ging.

Marie Sara is aan haar eigen kruistocht bezig. Zondag is de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen en ze wil Gilbert Collard van de Rassemblement Bleu Marine, gelieerd aan het Front National, van zijn zetel in de Assemblée Nationale beroven. Frankrijk heeft een districtenstelsel, elke regio levert één vertegenwoordiger. Volgens een lokale peiling gaat het haar lukken. La République En Marche (LRM) van president Macron stevent op een absolute meerderheid af, zeggen de polls.

Daarmee zou Macron andermaal een formidabele prestatie leveren. Amper een maand geleden zeiden prominente politicologen nog dat een nieuwe beweging als LRM nooit een meerderheid zou kunnen halen. Maar Macron lijkt zijn sterke start als president te gaan verzilveren, mede dankzij 'burgerkandidaten' als Marie Sara. Door een beroep te doen op kandidaten uit de samenleving, wil Macron de politieke kaste openbreken.

Torera te paard

De lijst van LRM 'brengt de burger terug in het hart van ons politieke leven', zoals Richard Ferrand, de toenmalig secretaris-generaal van de beweging, zei. Van de 524 kandidaten van LRM heeft meer dan de helft, 281, nog nooit een politieke functie bekleed.

In de Camargue zocht Macron een kandidaat die het wilde opnemen tegen Collard, de zittende afgevaardigde namens het FN. Hij belde Marie Sara, voormalig torera te paard, tegenwoordig stierenfokster en directeur van de arena in Saintes-Maries-de-la-Mer. 'Ik was totaal verrast', zegt Sara (52), een ranke verschijning, geheel in het zwart gekleed, met een modieuze zonnebril en een glas witte wijn met ijs in de hand. 'Ik had maar weinig tijd om na te denken. Maar het is moeilijk de president van de Republiek iets te weigeren. Ik heb me aan zijn project verbonden, omdat het Emmanuel Macron is, omdat het mijn regio is, en omdat het FN verslagen moet worden. Als het niet om het FN zou gaan, zou ik me minder verplicht hebben gevoeld', aldus Sara.

Marie Sara Beeld null
Marie Sara

Haar rivaal Collard spreekt in een troosteloos gebouwtje van grijze golfplaat, de Salle Polyvalente in Saint-Gilles. Hij is bitter en boos, nu hij onttroond dreigt te worden door een ex-torera, een totale politieke amateur die volgens hem omhoog wordt geschreven door de media. Ironisch is het wel: een FN-kandidaat die verongelijkt is omdat hij wordt bedreigd door een outsider.

'Ik ben een groot voorstander van kandidaten die uit de maatschappij komen', zegt Collard (69), een gezette man met een imposante kuif. 'Maar er moet wel een verband zijn met hun activiteiten. Als je een architect neemt die zich altijd heeft ingezet voor het landschap, dan is zijn politieke leven een verlengstuk van zijn strijd. Maar wat heeft een torera met politiek te maken? Marie Sara heeft zich kandidaat gesteld na een telefoontje van Macron. Daarvoor heeft ze nooit aan een politieke carrière gedacht. Er zijn problemen genoeg hier, maar die heeft ze kennelijk nooit gezien.'

Afspiegeling van de Franse samenleving

De 'burgerkandidaten' van Macron vormen allerminst een afspiegeling van de Franse samenleving, constateerde Le Monde. Veel hoger opgeleiden, relatief veel ondernemers, slechts een enkele arbeider. Ze zijn nieuw in de politiek, maar maken deel uit van de zelfde sociale groepen als de meeste zittende politici. Dat geldt ook voor Marie Sara. Ze was getrouwd met de tennisser Henri Leconte en met de vorig jaar overleden Christophe Lambert, een reclameman die directeur werd van het filmbedrijf van topregisseur Luc Besson.

Niettemin heeft Macron de publieke opinie goed aangevoeld toen hij zijn burgerkandidaten presenteerde. Politiek was in Frankrijk altijd een baan voor het leven. Volgens veel Fransen zijn politici daardoor het contact met de samenleving kwijt geraakt.

'Ik ben geen politica', zegt Marie Sara op het terras van Le Perroquet. 'Als ik gekozen word, zal ik het vijf jaar doen. In die periode zal ik tot uw dienst staan en u niet gebruiken voor mijn eigen carrière.' Ze lijkt nog een beetje onwennig in de politieke arena. Sara straalt positivisme uit, maar doet weinig concrete voorstellen, behalve het plaatsen van de courses camarguaises - een lokale variant van de corrida waarbij de stier gespaard blijft - op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. Een debat met haar tegenstrever Collard heeft ze geweigerd. 'Dat heeft geen zin. Hij is grof en beledigend. Het zou een straatgevecht zijn geworden', zegt ze.

'Sara is de Madonna van de vlucht', sneert Collard. 'Macron wil parlementariërs die alle macht aan hem afstaan. Welke afgevaardigden gaan Macron straks dwars zitten? Sara gaat echt geen lawaai maken in Parijs. Terwijl we juist schildwachten en klokkenluiders nodig hebben.'

Het verschil tussen de zonnige apéro van Sara en de bittere bijeenkomst van Collard is enorm. Mede dankzij het Franse kiesstelsel lijkt Macron nu ook de parlementaire macht naar zich toe te trekken, maar de breuklijnen in de samenleving blijven gewoon bestaan. Toch is er iets veranderd: tegenover de woede van het FN staat geen aarzelende Hollande meer, maar een zelfbewuste Macron. Marie Sara: 'We hebben het geluk dat we nieuwe energie hebben, met een president die het verlangen wekt om weer in de toekomst te geloven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden