Hoe een omgeslagen bierboot zo veel ophef kon veroorzaken

Met groot materieel rukte de Veiligheidsregio Noord-Holland uit vanwege een omgeslagen bierboot bij Egmond aan Zee. De opvarenden snappen niets van alle ophef. Het is 'een hoop gelul' over een feestje.

Reddingsboten bij het zelfbouwvlot voor de kust van Egmond aan Zee. Schade: kapotte geluidsinstallatie, telefoons en natte portemonnees. Beeld Tijmen Hill

Voor de kust van Egmond aan Zee zitten ze rustig op de onderkant van hun omgeslagen bierschuit als het ineens - 'patsboem' - losgaat. Het grote reddingsschip van de KNRM komt aangevaren, aan wal krioelt het even later van de veiligheidsdiensten en er landt een traumahelikopter op het volle strand. In het zonnige Egmond aan Zee is zondagmiddag plotseling sprake van de officiële crisissituatie grip 1, de eerste van vijf crisissituaties.

Zes uur eerder, rond het middaguur, trekt een tractor de zelfgebouwde partyboot van Marco (30), Emil (24) en nog vijf vrienden de zee in. Precies zoals ze het al jaren gaat op zonnige dagen: hengeltje mee, barbecue aan en een geluidsinstallatie aan boord, net als een koelbox vol bier. Het zijn de ingrediënten voor een dagje 'baldadig lol maken' op zo'n tien vierkante meter drijfvermogen.

'Oei, oei, oei', denkt Petra (43) op het terras van strandpaviljoen de Schelp als ze aan het einde van een zonnige dag de bierboot langzaam ziet overhellen. Alle opvarenden staan rond 17.30 uur bovenop het zonnedek. 'Ja, de kans op kantelen is dan groot', zegt Emil, die zich herinnert hoe hij zijn eigen vlot langzaam onder zich voelde kapseizen. Alle opvarenden gaan te water en het vlot van zo'n vijf-bij-twee, drijvend op stalen cilinders, komt op zijn kop te liggen.

Ze kunnen er achteraf wel om lachen, ondanks de kapotte geluidsinstallatie, telefoons en natte portemonnees. Bovendien is de koelbox gered. Waar ze niet om kunnen lachen, is de 'ophef om niets' na het incident.

De KNRM ziet de boot omgaan en gaat poolshoogte nemen vanwege de kans op onderkoeling in het zeewater van 10 graden Celsius. Op hetzelfde moment komt bij de meldkamer een belletje binnen van een omstander op het strand. 'Na die melding lagen er in potentie dertien mensen in het water', zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland. 'Dan moet je uitgaan van het slechtste scenario.'

Zeven ambulances

Ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) neemt in dergelijke situaties het zekere voor het onzekere. 'Misschien heeft iemand wel een stalen balk op zijn kop gekregen', zegt Henk Biesboer van KNRM Egmond aan Zee.

Onder meer zeven ambulances worden besteld, een traumahelikopter en een commandocontainer, waar alle hulpdiensten kunnen samenkomen. Als de eerste boot van de KNMR tien minuten na het incident aankomt bij het vlot, zien ze dat er niet veel aan de hand is. Ze proberen vergeefs af te schalen, maar 'kennelijk was alles al onderweg', zegt Biesboer.

De twee meiden die mee waren, zijn dan behoorlijk in paniek, zeggen de vrienden. 'Ze zijn direct met een bootje van een van ons naar de kant gebracht.' Zelf weigeren de zeven vrienden mee te gaan met de reddingsboot. 'Wij hebben niet om hulp gevraagd', zegt Marco. 'Onderkoeld?', zegt Emil. 'We zaten net lekker in het zonnetje, bloedheet was het.'

Ze varen uiteindelijk terug met eigen bootjes. Om te voorkomen dat de mannen zelf de drijver naar het strand proberen te slepen, doet de KNRM een poging. Het omgekeerde vlot loopt vast op een zandbank.

De samenklonterende ramptoeristen op het strand zien hoe de reddingsdiensten zich daar alsnog over de groep ontfermt, gouden onderkoelingsdekens omslaat en 'bij de kachel' zet. Vrij irritant vindt Emil dat. 'Het ging er best agressief aan toe ook', zegt hij. 'We moesten blijven voor controle en om onze gegevens te noteren. Ze wilden ons thee geven, ik had meer zin in nog een biertje.'

Over de communicatie van de Veiligheidsregio zijn de heren ook niet te spreken. Ze sommen op wat er allemaal niet klopt aan hun berichtgeving op Twitter: 'We lagen lang geen 500 meter uit de kust, niemand is uit het water gehaald door de KNRM en niemand is terug gezwommen.' De Veiligheidsregio bevestigt desgevraagd de laatste twee punten.

'Een hoop gelul'

De vrienden, die zeggen dat de boot 'van iedereen' is, balen van de negatieve berichten over hun speeltje en vrezen restricties. 'Terwijl iedereen het ding altijd lachen vindt', zegt Marco. 'Er is niks gebeurd, dus alle ophef slaat nergens op.' Emil noemt het 'een hoop gelul'.

Valt de partybootgangers zelf wat te verwijten? 'In principe zijn er voor de niet-commerciële vaart tot een kilometer op zee geen restricties', zegt een woordvoerder van de politie. 'Behalve als de gemeente zelf beperkingen opstelt.' In de gemeente Bergen, waar Egmond onder valt, geldt een verbod op motorbootjes binnen driehonderd meter van het strand. Het vlot heeft een buitenboordmotor, maar een woordvoerder kan niet zeggen of de opvarenden zondag in overtreding waren. De KNRM zegt er nooit gevaar in gezien te hebben en spreekt over het incident als een 'goede oefening'. Net als de Veiligheidsregio zegt de gemeente vooral blij te zijn dat het allemaal goed is afgelopen.

Nou ja, goed, de bierboot is volgens Emil door al het gesleep 'best wel kapot'. Het ding had al een opknapbeurt nodig. 'We gaan nu maar iets heel nieuws bouwen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden