Hoe een indringer langs blunderende agenten het Witte Huis binnenrende

Een gewapende man die in september over het hek van het Witte Huis in Washington sprong en tot ver in de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama kwam, had niet alleen geluk. Hij spurtte ook nog eens langs blunderend beveiligingspersoneel.

Redactie
Leden van de Secret Service voor het Witte Huis in Washington Beeld ap
Leden van de Secret Service voor het Witte Huis in WashingtonBeeld ap

Uit een vandaag gepresenteerd rapport blijkt dat de geheim agent die een waakhond moest loslaten op zijn mobiele telefoon stond te kijken, en zijn oortje niet in had. De radio die hij had moeten gebruiken lag nog in zijn kluisje.

Omar Gonzalez, een Irakveteraan, was met een mes over het 2 meter hoge hek rond het Witte Huis gesprongen op een plek waar een scherpe punt op de spijl ontbrak. Leden van de Secret Service zagen het niet gebeuren omdat er bouwwerkzaamheden aan de gang waren. Ze konden ook niet gealarmeerd worden, want het radiosysteem werkte niet goed.

Toen de bewaker met de hond eindelijk het commando 'aanvallen' gaf, had de hond niet genoeg tijd meer om de indringer te pakken, en volgens het rapport kan het ook zo zijn dat de hond de man helemaal niet heeft kunnen zien.

Toen twee andere agenten Gonzalez in het oog kregen, dachten ze dat de struiken te dichtbegroeid zouden zijn en hem tegen zouden houden. Een andere agent bij het huis zelf dacht dat alle deuren vergrendeld waren. Toen Gonzalez bij het Witte Huis was aangekomen, bleek de deur niet op slot. De beveiliger in de woning was te klein van postuur om de indringer pootje te lichten, ook al probeerde ze dat twee keer.

Ze was onhandig met haar uitrusting, zo meldt het rapport. In plaats van een wapen te pakken, greep ze naar haar zaklamp. Toen ze eenmaal haar pistool had getrokken was Gonzalez al in de East Room voordat hij nog dieper het Witte Huis in ging. Daar werd hij uiteindelijk neergehaald door een agent, die daarbij werd geholpen door twee agenten in burger die net klaar waren met werken.

Het rapport werd opgesteld door Homeland Security. Het incident leidde ertoe dat het hoofd van de Secret Service, Julia Pierson, moest aftreden. De indringer zit nog vast in afwachting van zijn rechtszaak. In zijn auto had hij nog meer wapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden