Hoe een gsm een ordinaire matpartij hielp voorkomen

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gezever over 'die ellendige mobiele telefoontjes'. Het mobieltje is de beste uitvinding van de afgelopen jaren....

Fred de Vries

Neem het incident dat onlangs plaatsvond op Rotterdam CS.

Het is 12.30 uur. Reizigers spoeden zich door de stationsgang richting treinen. Bij perron 6 klinkt plots een hoop kabaal. Mensen staan stil, klonteren samen en maken zich dan weer snel uit de voeten.

Een Marokkaanse jongen met een suède jas met bontkraag rent achter twee meisjes aan. 'Vuile kankerteef', tiert hij. Hij pakt een van de meisjes, ook Marokkaans, bij de arm. De ander, blond, is niet onder de indruk van het verbale geweld en scheldt keihard terug.

Het meisje rukt zich los en struint samen met haar blonde vriendin weg. De jongen is woedend, rent achter hen aan, pakt het meisje weer bij haar arm. Dit keer balt hij zijn rechterhand tot een vuist. Witte knokkels komen vlak voor de slaap van het meisje tot stilstand. 'Ik ga jou stoten, vuile kankertrut.'

Omstanders maken zich uit de voeten. Een man - een beetje gezet, gemoedelijk type, allochtoon - blijft staan en wurmt zich tussen de jongen en het meisje. Hij maant de jongen tot kalmte. Het haalt niets uit, de woede van de jongen richt zich nu op de man. De meisjes lopen snel weg. De jongen ziet het en gaat opnieuw achter hen aan.

Ditmaal dreigt hij het donkere meisje werkelijk in elkaar te trappen. De gezette allochtoon ziet het eens aan. In plaats van zich opnieuw fysiek in het handgemeen te mengen, pakt hij zijn mobieltje en begint, heel gedecideerd, een nummer in te toetsen.

Vanuit zijn ooghoeken volgt de jongen de bewegingen van de man. Hij ziet hoe het mobieltje richting oor gaat. Als in slowmotion wordt de arm waarmee hij het meisje wil slaan slap. Je ziet hem denken: die klootzak, hij belt politie. De arm gaat naar beneden. De jongen draait zich om en loopt richting uitgang. De gezette man laat het mobieltje weer in zijn zak glijden. 'Kankerhoeren', klinkt het nog.

Slechte verliezer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden